De voor- en nadelen van zonnepanelen

man with gloves holding solar panels on the roof

Vandaag de dag kun je er niet meer omheen. Iedereen is bezig met het begrip duurzaamheid. De een doet dit door korter te douchten. De ander doet de verwarming iets lager in de winter. Ook zijn er mensen die kiezen ervoor, om hun eigen energie op te wekken. Dit kan onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen. Maar zijn zonnepanelen nou echt de moeite waard om ook op het dak te plaatsen? In deze blog lees je de voor- en nadelen van zonnepanelen. 

De voordelen van zonnepanelen

Het in bezit hebben van zonnepanelen kent verschillende voordelen. Onderstaan zijn enkele voorbeelden te vinden.

Duurzaam 

Op het moment dat je zonnepanelen op je dak hebt, ben je duurzaam bezig. Er wordt stroom opgewekt via het zonlicht. Ook nemen ze de warmte op die op het dak terecht komt. Hierdoor blijft het huis in de zomer ook koeler.

Het bespaart geld

Zonnepanelen zijn een investering in de toekomst. Het kan jouw veel geld besparen in de toekomst, omdat jij jouw eigen stroom opwekt. Hierdoor hoef je minder energie af te nemen en kun je gebruik maken, van jouw eigen opgewekte energie.

Weinig omkijken naar

Zonnepanelen zijn snel gelegd door een zonnepanelen installateur Limburg. Niet alleen zijn zonnepanelen snel gelegd, maar je hebt er weinig omkijken naar. Af en toe zullen de zonnepanelen moeten worden onderhouden, maar dat is ook alles. Dat allemaal terwijl jij van jouw eigen energie kunt genieten. 

De nadelen van zonnepanelen

Het in bezit hebben kent naast de voordelen, ook een aantal nadelen. Onderstaand zijn verschillende nadelen van de zonnepanelen te vinden.

Aanpassing van de elektriciteit

Op het moment dat jij kiest voor zonnepanelen, zul je jouw elektriciteitskast moeten aapassen. De installateur zal onder andere de omvormer moeten aansluiten en bovendien zal er een extra stroomgroep moeten worden aangesloten op de elektriciteitskast.

Uitstraling van het huis

Misschien is het jou zelf ook als eens opgevallen. Zonnepanelen op het dak van een huis, bieden niet de allermooiste uitstraling. Gemiddeld heeft en huishouden 12 tot 16 zonnepanelen nodig om genoeg energie op te wekken. Dit houdt dus in dat de zonnepanelen een groot oppervlakte op het dak zal bedekken. 

Dure investering

Het voordeel van een zonnepaneel is, dat het geld oplevert. Echter zal er op het moment van aankoop, wel een dure prijs moeten worden betaald. De gemiddelde prijs van een zonnepaneel ligt tussen de €4.500  en €12.500. De prijs is afhankelijk van de grootte van het huishouden, het energie verbruik en de kwaliteit zonnepaneel die aangekocht wordt. Vooral als er een kwalitatief goede zonnepaneel aangekocht wordt, zal er een dure prijs moeten worden betaald.

Dit waren ze dan! De voor- en nadelen van zonnepanelen. Ben je na het lezen van deze blog van plan om een zonnepaneel te kopen of zie je er toch liever van af?