De voor- en nadelen van houtkachels

Tijdens de koude dagen brengt de houtkachel veel gezelligheid. Meer en meer mensen kiezen dan ook voor iets anders dan de standaard centrale verwarming. Zo gaan ze bijvoorbeeld voor een gashaard, palletkachel of een houtkachel. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van de houtkachel.

Voordelen

  • Een kachel neem je uiteraard voor de warmte en dan zit je bij een houtkachel goed. De gezellige vlammen van de houtkachel geven bijzonder veel warmte af. Ook blijft de warmte binnen hangen in plaats van dat het door de schoorsteen weggaat.
  • Bij een houtkachel denk je vaak meteen aan sfeer. De dansende vlammen zien er mooi uit. Maar wist je dat de houtkachel helemaal hip is. Het geeft aan elk interieur warmte en gezelligheid. De kachels zijn ook nog eens te koop in veel verschillende soorten en maten. Je kunt de kachels ook overal plaatsen. Er bestaan zelfs modellen die je centraal in een woning kunt ophangen. Daarnaast zijn er inmiddels ook nieuwe modellen die minder rookoverlast veroorzaken. Kijk eens naar houtkachels online om er een te vinden die bij je past.
  • Een houtkachel levert veel warmte op, voor relatief weinig brandstof. Het rendement is dus erg hoog. Het kachelhout kun je zelf verzamelen of kopen. Beide zijn erg goedkoop. Belangrijk is wel dat je droog hout stookt, dat niet geïmpregneerd is. Stook ook liever hout dan papier of karton. De laatste twee zorgen voor veel as en rook.
  • Een houtkachel is relatief goedkoop in de aanschaf. Zeker wanneer je het vergelijkt met de prijs van bijvoorbeeld een gashaard.

Nadelen

  • Het stoken van een houtkachel kan gezien worden als veel werk. Je moet het hout verzamelen of kopen, het moet drogen en je moet het vuur blijven stoken.
  • Het hebben van een houtkachel brengt aardig wat onderhoud werk met zich mee. Je moet het glaswerk reinigen en regelmatig de assen verwijderen.
  • In West-Brabant liggen houtkachels onder vuur. Bij de verbranding van hout komen er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Vooral bij oude kachels heeft dit een negatieve impact op de luchtkwaliteit in huis en ons leefmilieu. Het veroorzaakt klachten als hoesten en benauwdheid. Uit onderzoek blijkt dat houtstook verantwoordelijk is voor negen procent van de gezondheidsklachten. Bijna gelijk aan die, veroorzaakt door de binnenlandse industrie. Vanaf 2024 zal het rendement van elke houtkachel ook verplicht aangegeven worden met het gekende energielabel dat loopt van A++ tot G. Maak dus een goede keuze voor je gezondheid en ga enkel voor een moderne houtkachel!