De toekomst van energie besparen in ondernemingen
Energie is niet oneindig, daarover zijn we het ondertussen allemaal eens. En daarnaast is een bedrijf hebben ook niet eenvoudig, met alle kosten die daarbij komen. Daarom is energie besparen niet enkel bij je thuis een belangrijk thema, maar ook op kantoor – hoe groter de onderneming, hoe meer geld er bespaard kan worden door zuinig gebruik. Hier geven we enkele tips over hoe je dit juist kan aanpakken.
Besparen = Minder gebruiken
De gemakkelijkste manier om energie te besparen is heel simpel – minder energie verbruiken. Veel ondernemingen hebben in het laatste decennium de overstap gemaakt naar de online markt. Vaak maakt e-commerce en online business het leven makkelijker voor de klant. Je kunt kleding online bestellen en thuis rustig passen. Je kunt zien welke schoenen het beste passen bij dat nieuwe rokje en de stuks die je niet wilt houden gemakkelijk retourneren. Een ander voorbeeld is de evolutie in sportweddenschappen en fysieke bureaus die nu vaak plaats maken voor de online versie. Tegenwoordig kunt u geavanceerde statistieken en trends in weddenschappen voor grote competities zoals de Eredivisie binnen handbereik volgen. Dit biedt fans een grote database van gegevens aan over wedstrijden, strategieën die gebruikt worden door verschillende ploegen en analyses van wedstrijden.
Besparen = Slimmer gebruiken
Soms kun je het verbruik niet helemaal wegnemen. Je kunt dit gebruik echter wel proberen te verminderen, of efficiënter te maken. Dit kan zonder grote investeringen, door “groene” tips toe te passen op kantoor. Heb je er al eens aan gedacht om in de toiletten het licht door middel van een lichtsensor te laten aangaan? Of een spaarknop op de wc’s te installeren? Ook een apparaat om je handen te drogen is een slimme investering, aangezien je het slechts eenmalig aankoopt – en je bespaart jarenlang papieren tissues! Vaak zijn deze besparende middelen ook nog eens goed voor het milieu, twee vliegen in één klap dus! Is het niet mooi meegenomen dat je tegelijkertijd geld kunt besparen en de wereld een betere plek kunt maken? Denk bijvoorbeeld aan het promoten van herbruikbare bekers, tuppers en bestek op kantoor of in de kantine. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door een stevige mok mee te nemen, in plaats van steeds een wegwerpbekertje voor de koffie te gebruiken. Daarmee red je niet alleen het milieu door de afvalberg te verkleinen, maar verminder je ook de kosten van afvalverwerking voor je bedrijf.
Besparen = Innoveren
Als je ook nog eens een budget hebt om te investeren in besparende middelen op lange termijn, dan kun je uit een breed assortiment van implementaties kiezen. Op die manier kun je je energieverbruik omlaag halen. Domotica is daar een belangrijke en redelijk recente ontwikkeling van. In theorie bestaat domotica al jarenlang, en heeft het een brede toepassing zowel bij mensen thuis als bij bedrijven. De verwarming automatisch laten aanspringen een half uur voordat de werkuren beginnen, of voordat je thuiskomt, is niet alleen heel gemakkelijk, maar het bespaart ook energie. Je kunt je verwarming tegenwoordig zelfs precies programmeren om bij bepaalde voorwaarden automatisch aan of uit te gaan. Dit kan vaak ook op afstand bediend worden, door middel van een applicatie op je smartphone, bijvoorbeeld. Ook het vermijden van sluipgebruik – de energie die door apparaten wordt verbruikt die in stand-by of uit staan – is een van de zeer eenvoudige, maar efficiënte tips die we al in een eerder artikel bespraken. Dit kan gemakkelijk geïmplementeerd worden door gecentraliseerde schakelaars te installeren.
Vaak geven lokale en nationale besturen subsidies voor bedrijven die energiebesparende en/of milieuvriendelijke installaties willen implementeren in hun bedrijf. Zo zijn zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, omdat ze vernieuwende energie genereren, maar zijn ze ook voor een subsidie of belastingvermindering. Daarnaast kun je de gegenereerde energie uiteraard gebruiken, wat ervoor zorgt dat je minder elektriciteit moet gebruiken van het normale netwerk.
Alle kleine beetjes helpen
Het lijkt soms een verloren strijd, omdat de individuele resultaten vaak klein lijken. Je zult dan ook vaak mensen, vooral op persoonlijk vlak, horen zeggen dat “als ik de enige ben, gaat het toch niets uitmaken” – maar dit klopt niet! Het lijkt overdreven, maar wist je dat een lekkende kraan 2000 liter water per jaar verspilt? Beeld je dat een in, en dat allemaal met een klein druppeltje dat elke paar seconden valt. Kun je je nu inbeelden wat voor een verschil een waterkraan met een timer kan uitmaken, als je daardoor gemiddeld 15 seconden korter je handen wast? En vermenigvuldig dit door het aantal werknemers in een bedrijf. Tientallen, honderden, duizenden…