De laadpaal van de toekomst

Elektrische auto’s zijn booming. Die zie je op de weg, bij openbare laadstations en je hoort het constant op het nieuws. De elektrische auto moet de traditionele brandstofauto gaan vervangen op den duur. Zo moeten alle auto’s die vanaf 2030 nieuw geproduceerd worden, elektrisch zijn. 

Dit betekent twee dingen. Benzinestations moeten een andere functie krijgen en iedereen die elektrisch rijdt heeft een laadpaal nodig, waarschijnlijk aan huis. Nu kunnen we gelukkig al laden op openbare plekken, maar de accu van je auto is niet in een paar minuten volledig opgeladen. Wie weet kan dat met de techniek van 2030 wel, maar vooralsnog gaan we ervan uit dat iedereen een laadpaal thuis gaat hebben. Maar hoe ziet deze laadpaal er dan uit? Hoe levert de thuislaadpaal anno nu energie en hoe slim kun je laden?

Laadpaal aan huis

Laadpalen waren vroeger over het algemeen van die lelijke witte palen die uit de grond rezen. Anno 2024 is dat gelukkig allang niet meer. Je ziet ze natuurlijk nog steeds, maar wel steeds minder. De laadpaal van nu bevestig je eenvoudig aan de muur en is vakkundig weggewerkt. Ze worden ook wel ‘wallboxen’ genoemd. De laadpaal valt bijna niet meer op, waardoor het in ieder geval geen doorn in het oog kan zijn! Als je de auto niet bij de muur kunt parkeren, is de traditionele laadpaal nog steeds een optie. Tegenwoordig zijn ze er in veel meer kleuren, bijvoorbeeld het chique antraciet. 

Slim laden

De meeste huishoudens hebben een slimme meter. Deze houdt rekening met een piek- en daltarief. Ga je overdags laden? Dan betaal je het piektarief aan je energieleverancier. Ga je ’s nachts laden? Dan betaal je het daltarief. Nu hoor ik je denken: ‘Maar als ik de stekker er overdag in steek, dan ga ik al laden op piektarief toch?’ Partijen zoals Lanova Laadpalen hebben een laadpaalsysteem ontwikkeld die slim kan laden. Door middel van een app stel je zelf jouw voorkeuren in. Zo kun je instellen wanneer je wil dat de auto geladen wordt, je kan instellen wanneer je weggaat en niet te vergeten, je kan je laadgedrag ook terugzien! Dan heb je pas grip op je laadpatroon.

Laden via je zonnepanelen

De energie om te laden komt over het algemeen bij je energieleverancier vandaan. Maar laden via duurzame energie is nu ook al mogelijk! Denk aan laden via je zonnestroomsysteem. Het is de goedkoopste manier van laden, want je gebruikt je zelf opgewekte stroom. Via een Load Guard systeem geeft de thuislaadpaal voorrang op je groene energie. 

Zo zie je maar weer; we zijn al best wel ver als het gaat over laadpalen. Wat de laadpaal van de toekomst nog meer kan, kunnen we alleen maar over speculeren.