De duurzame tuin
De opwarming van de aarde beginnen we steeds meer te merken. Toch kan iedereen in zijn of haar tuin een steentje bijdragen om de extreem hoge temperaturen te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop jij je tuin duurzaam kan maken. Maar wat is dan een duurzame tuin? Dit is een milieuvriendelijke tuin die niet elk jaar toe is aan verandering. Dan zou je denken dat een betegelde tuin duurzamer is dan een tuin vol planten. Echter is dit niet helemaal waar. Hieronder lees je een aantal tips om jouw tuin duurzamer te maken.
Verlicht je tuin
Licht kan tijdens de late avonduurtjes natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Dit maak je ook duurzaam met behulp van ledlampen. Deze verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan normale gloeilampen. Na een drukke werkdag wil je uitrusten in de tuin in een comfortabele tuinstoel en genieten van een lekkere borrelplank die op de tuintafel staat. Er is nog één andere vorm van duurzaam verlichten: solar verlichting. Hier wordt licht gecreëerd door middel van zonne-energie. Hiermee laat je de natuur al het werk doen.
Weinig tijd kwijt aan onderhoud
Een kenmerk van een duurzame tuin is dat het onderhoudsarm is. Dit houdt in dat de tuin als het ware zichzelf onderhoudt. Dit doe je door planten te kiezen die weinig onderhoud vragen zoals de aloë vera en de chrysanten. Deze planten hebben weinig water nodig waardoor ze lang in leven kunnen blijven en jij minder op ze hoeft te letten.
Ben je het nou zat om al het onkruid tussen de tegels vandaan te wieden? Vervang de tegels dan met een bodembedekker. Naast dat je geen onkruid hoeft weg te halen, help je ook mee met de opwarming van de aarde. Betegeling houdt warmte langer vast dan planten. Het gevolg hiervan is dat dit bijdraagt aan de opwarming van de stad. Dit heeft weer een negatief effect op de luchtdoorstroom.
De regenton als waterbron
Regen is gemakkelijk op te vangen met behulp van een waterton. Hierdoor heb je gratis water om alle planten in jouw tuin te onderhouden. Regenwater is tevens ook beter water door de oligo-elementen die het bevat. Dit zijn mineralen zoals ijzer, fluor, jodium en zink die goed zijn voor de planten. Zorg er wel voor dat een regenpijp water laat stromen in de regenton zodat hij sneller gevuld is. Op deze manier hoeft er minder grondwater opgepompt te worden. Hierdoor help je niet alleen het milieu maar ook de drinkwatervraag en de portemonnee.
Regentonnen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Zorg er dan ook voor dat je een mooie regenton kiest die bij de rest van de tuin past. Indien je het regenwater van jouw dak wil leiden dan is het advies om een regenton tussen de 200 en 300 liter te halen. Als hij naast een schuurtje wordt geplaatst is een 100 á 200 liter al voldoende.