De duurzame, stille held van elke bouwplaats
Als je aan een bouwplaats denkt, dan denk je aan mannen met gele helmen en oranje hesjes, een lunchketen en talloze grote, zware machines. Denk aan graafmachines, hijskranen, werkbusjes en vrachtwagens. De machines vallen onder zwaar materieel. Dit zwaar materieel is essentieel voor de voortgang van de bouw, want anders komt de bouw gewoon stil te liggen. Maar zonder een ander zwaar object, ligt de bouw sówieso stil. De rijplaat!
De rijplaat zorgt ervoor dat het zware materieel op locatie kan komen. Om op locatie te komen, is er meestal een tijdelijke toegangsweg nodig. Zeker als de ondergrond drassig is. Een Dumper komt misschien niet vast te zitten, maar de vrachtwagen of hijskraan wel. Wij leggen je graag meer uit over de rijplaat; de stille kracht op de bouwplaats!
Wat is een rijplaat?
De rijplaat is ontwikkeld, zodat zwaar materieel over een drassige, zachte ondergrond van A naar B kan. Je kent ze misschien wel als draglineschotten. Door de jaren heen zijn rijplaten verder ontwikkeld. Een rijplaat komt in een aantal soorten en maten. Zo heb je rijplaten van hout, staal en composiet. Elke soort rijplaat kent zijn voor- en nadeel.
De voor- en nadelen van de traditionele draglineschot
De traditionele rijplaat is gemaakt van hout of staal. Hier hangen wat voor- en nadelen aan. Ze hebben een gezamenlijk voordeel. En dat is dat ze beiden zwaar zijn. Ze verbuigen niet als er bouwverkeer overheen rijdt. Het nadeel van dit zware gewicht, is dat ze lastig hanteerbaar zijn. Ook heeft het een negatieve impact op het milieu én je portemonnee. Omdat de houten en stalen rijplaten zo zwaar zijn, heb je een zandbed of puinbed nodig om de ondergrond te beschermen. Deze laat logischerwijs wel een indruk achter op de ondergrond en kost geld.
De ultieme rijplaat
De composiet rijplaat hebben we nog niet behandeld in voorgaande alinea’s. En dat terwijl het de ultieme rijplaat is! Zo is deze duurzaam, want hij is gemaakt van glasvezelversterkt kunststof. Een recyclebaar materiaal met een levensduur van maarliefst 15 jaar. Maar de belangrijkste eigenschap, is dat deze rijplaat op elke ondergrond toepasbaar is.
Grondbewerking vooraf is niet nodig bij deze rijplaat. Zo blijven flora en fauna optimaal behouden. Daarnaast heeft composiet een groot drijvend vermogen. Hierdoor overwin jij met je rijplaat elke weersomstandigheid. De composiet rijplaat komt ook in andere maten voor dan de traditionele draglineschot. Hij is namelijk vele malen lichter. Hierdoor kunnen ze groter worden geproduceerd en vang je in één keer een groter oppervlak af.
Als dat de ideale rijplaat niet is, dan weten wij het ook niet meer! Composiet rijplaten huren doe je bij Ferex, leverancier van duurzame rijplaten op elke bouwplaats.