De beste tips voor het onderhouden van je fiets
Fietsen is een sport waar je heel wat voldoening uit kunt halen, maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je je fiets goed onderhoudt. Hier lees je enkele van de beste tips voor fietsonderhoud bij BIKE24.
Fietsreiniging
In de eerste plaats is het van groot belang dat je je fiets regelmatig goed reinigt om vuiligheid te verwijderen. Denk maar aan:
- Modder
- Stof
- Olie
Hiervoor gebruik je best een emmer met water en een speciaal schoonmaakproduct voor je fiets. Let op: het is afgeraden om afwasmiddel te gebruiken, want daar zitten vaak bestanddelen in die je fiets kunnen beschadigen. Een goede tip? Plaats je fiets tijdens het schoonmaken op een fietsstandaard, zodat je gemakkelijker alle onderdelen reinigt.
Waarom is je fiets schoonmaken van belang? Omdat hij er op die manier langer goed uitziet, maar ook omdat alle bewegende delen dan in optimale conditie blijven. Zo rijd je veiliger, efficiënter en aangenamer.
Smering van de ketting en onderdelen
Het smeren van de ketting van je fiets is een volgende belangrijke factor bij het onderhouden van je fiets. Volg onderstaand stappenplan:
- Spuit of druppel speciale kettingolie gelijkmatig over de zijplaten van de fietsketting
- Beweeg hierbij afwisselend van links naar rechts terwijl je de ketting achteruit draait
- Zorg dat je niet te veel olie gebruikt
Wanneer smeer je je fietsketting en andere bewegende onderdelen best? Nog voor je denkt dat het nodig is en alleen als alle onderdelen droog zijn. Het smeermiddel moet immers goed kunnen doordringen in de bewegende onderdelen, zoals de lagers. Op die manier loopt je ketting vlotter en is de kans op schade of een val veel kleiner.
Bandenonderhoud
Zonder stevige, goed opgeblazen banden is fietsen niet alleen lastiger, maar ook gevaarlijk. Om de bandenspanning te meten, gebruik je best een fietspomp met ingebouwde spanningsmeter met een bereik van 9 bar.
Een stadsfiets heeft een gemiddelde bandenspanning nodig van 3,5 tot 4 bar, maar bij sportfietsen ligt dat anders. Over het algemeen geldt dat hoe breder de band is, hoe minder druk hij nodig heeft. Welk type fiets je ook gebruikt, als de bandenspanning goed zit, rijd je een stuk efficiënter.
Controle van remmen en versnellingen
Op het juiste moment kunnen remmen en versnellen of vertragen is natuurlijk essentieel als je comfortabel en veilig wilt kunnen fietsen. Zo verbeter je de afstelling van de remmen van je fiets:
- Knijp in de handrem van de fiets
- Laat de rem traag los en trek hierbij de remkabel een beetje mee
- Je kunt nu de stelschroef losdraaien
- Span de remkabels aan
- Controleer of de spanning nu goed is
Om je versnellingen af te stellen, gebruik je een buitenste stelschroef (vaak aangeduid met H) om de derailleur af te stellen. Daarna schakel je de fietsketting voor op het buitenste en grootste tandwiel. Aan de achterkant van de fiets plaats je de ketting op de 4e en 5e versnelling. Zorg ervoor dat de ketting bij het ronddraaien niet ratelt!
Fiets Opslag en bescherming
Er zijn verschillende hulpmiddelen om je fiets op te bergen en te beschermen tegen weersomstandigheden, diefstal en meer:
- Een fietsketting
- Beschermfolie voor de fiets
- Een fietshoes
- Een aparte zadelhoes
Daarbij kan je je fiets in een fietsstandaard zetten binnenshuis of zelfs aan de muur hangen in je garage of tuinhuis als je minder plaats hebt.
Conclusie
Of je nu recreatief fietst of op professioneel niveau, het onderhouden van je fiets is essentieel. Zorg dat de bandenspanning goed zit, reinig en smeer je fiets regelmatig en ga slijtage tegen door hem veilig op te bergen en te sluiten. Het resultaat is dat je fiets langer meegaat en je er nog meer van geniet.