De beste manieren om je Bitcoin veilig te bewaren

bitcoin coins

Er bestaan verschillende manieren om Bitcoin en andere cryptomunten te bewaren, elk met zijn voor- en nadelen. Je cryptomunten veilig bewaren is belangrijk om te voorkomen dat je ze kwijtgeraakt of dat ze gestolen worden. Wanneer dat toch gebeurd is de kans zéér klein dat je ze nog ooit kan recupereren. Daarom moet je ervoor zorgen dat je kiest voor een veilige wallet om ze in te bewaren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste soorten en wat hun voor- en nadelen zijn.

Hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd

Hardware wallets zijn fysieke apparaten die lijken op een USB-stick waarop je Bitcoin en andere cryptomunten kunt opslaan. Om cryptomunten op deze apparaten te zetten, sluit je ze aan op je computer en zet je ze over naar de wallet met de software van de fabrikant. Deze wallets zijn niet verbonden met het internet, waardoor ze bijna onmogelijk van buitenaf gehackt kunnen worden. Ze zijn ook beveiligd met een wachtwoord, dus zelfs wanneer iemand je hardware-wallet vindt of steelt, heeft de dief nog steeds het wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot je cryptomunten.

De twee populairste hardware wallets zijn:

Trezor

De wallets van Trezor hebben een solide reputatie en bieden een intuïtieve gebruikersinterface. De Trezor wallet geeft je een recovery seed phrase van 12-24 woorden. Deze seed phrase kan worden gebruikt om je munten terug te recupereren in het geval dat je je fysieke Trezor wallet verliest of beschadigt. Zodra je je Bitcoin naar je Trezor-wallet verplaatst en de wallet loskoppelt van de computer, worden je munten lokaal bewaard zonder connectie met het internet. Hierdoor is je Bitcoin veilig voor hackers op het internet.

Ledger

Samen met Trezor is Ledger één van de topmerken voor hardware wallets. De wallets van Ledger hebben net zoals die van Trezor een sterke reputatie opgebouwd als het gaat over gebruiksgemak en veiligheid. Ze zijn gemaakt van sterke materialen waaronder roestvrij staal, waardoor ze bestand zijn tegen beschadiging. Veel mensen zien deze extra stevigheid als een belangrijk voordeel. Net als bij de Trezor wallet, krijg je bij Ledger wallets een seed phrase om je munten in geval van nood te kunnen recupereren. De twee populairste modellen zijn de Ledger Nano S en de Ledger Nano X. De software die Ledger meelevert is ook zéér compleet. Je kunt zelfs rechtstreeks Bitcoin kopen via de Ledger Live software. Als je een Ledger of een andere hardware wallet koopt, koop deze dan ook altijd bij een officiële verdeler of de fabrikant zelf. Wanneer je een wallet koopt via bijvoorbeeld eBay of een andere doorverkoper, heb je geen enkele garantie dat de doorverkoper niet al in het bezit is van de recovery seed phrase. Wanneer dit het geval is kan de doorverkoper je cryptomunten op elk moment overzetten naar een andere walllet. Koop dus altijd rechtstreeks bij een erkende dealer.

Desktop / mobiele wallet

Deze wallets zijn applicaties die je kunt downloaden op je computer of mobiele telefoon. Zodra de applicatie gedownload is, kun je je munten van de beurs waar je ze hebt gekocht naar je wallet sturen. Deze wallets zijn erg handig en omdat je ze altijd op zak hebt. Belangrijk is natuurlijk wel dat je mobiele telefoon goed beveiligd is door middel van een toegangscode. Je wil namelijk niet dat iemand makkelijk toegang heeft tot de inhoud van je telefoon en dus je mobiele wallet. De meeste mobile wallets geven je ook de optie om de applicatie zelf nog extra te beveiligen met een wachtwoord. Zo heeft de dief al twee wachtwoorden nodig om aan je cryptomunten te komen.

Exchange wallet of beurs

Meestal bieden beurzen zoals Coinbase, Gemini, Kraken, Binance, etc. Wallets aan op hun platform. Deze wallets zijn erg handig omdat je aangekochte munten op de beurs direct in de juiste wallet terecht komen. Het grote nadeel is wel dat je zelf niet beschikt over de seed phrase. Wanneer de beurs gehackt wordt, bestaat de kans dus dat je je cryptomunten verliest. Er zijn ook beurzen die je toelaten om je eigen mobiele of hardware wallet te koppelen. Websites zoals bijvoorbeeld plutus.it en anycoindirect.eu bieden deze optie aan. Op deze manier kun je op een simpele en snelle manier cryptomunten kopen, maar ze toch bewaren in je eigen wallet.