De beste energie maatschappijen in Nederland

Energie is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We gebruiken het om ons huis te verwarmen, te koken, te douchen, te verlichten en onze apparaten op te laden. Maar welke energie maatschappijen zijn er in Nederland en hoe kies je de beste voor jouw situatie?

Wat zijn energie maatschappijen?

Energie maatschappijen zijn bedrijven die elektriciteit en/of gas leveren aan consumenten en bedrijven. Ze kunnen de energie zelf produceren, bijvoorbeeld met windmolens, zonnepanelen, waterkracht of biomassa, of ze kunnen de energie inkopen bij andere producenten of tussenhandelaren.

In Nederland zijn er ongeveer 63 energie maatschappijen actief. Sommige zijn heel groot en bekend, zoals Vattenfall (voorheen Nuon), Essent en Eneco. Andere zijn kleiner en gespecialiseerd in een bepaalde vorm van energie, zoals groene energie, lokale energie of zakelijke energie.

Hoe kies je de beste energie maatschappij?

De beste energie maatschappij voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeuren, wensen en situatie. Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten bij het vergelijken van energie maatschappijen, zoals:

  • De prijs: hoeveel betaal je per maand of per jaar voor je energie? Dit hangt af van de tarieven die de energie maatschappij hanteert, maar ook van je verbruik, je meterstanden en je contractduur.
  • De duurzaamheid: hoe groen is de energie die je afneemt? Dit kun je zien aan het energielabel, dat aangeeft hoeveel procent van de energie uit hernieuwbare bronnen komt, zoals wind, zon, water of biomassa.
  • De service: hoe goed word je geholpen door de energie maatschappij? Dit kun je beoordelen aan de hand van de klantenservice, de bereikbaarheid, de klanttevredenheid en de eventuele klachten.
  • De extra’s: wat biedt de energie maatschappij nog meer aan naast energie? Denk bijvoorbeeld aan kortingen, cadeaus, spaarprogramma’s, advies of slimme apparaten.

Een voorbeeld van een goede energie maatschappij: NLE

Een voorbeeld van een energie maatschappij die goed scoort op bovenstaande factoren is NLE, oftewel de Nederlandse Energie Maatschappij. NLE is opgericht in 2005 door Pieter Schoen, een ondernemer die de energiemarkt wilde openbreken en meer concurrentie wilde bieden.

NLE levert zowel elektriciteit als gas aan consumenten en bedrijven. De elektriciteit is 100% groen en afkomstig uit Europese windparken. De gas is CO2-gecompenseerd, wat betekent dat NLE de uitstoot van het gas compenseert door te investeren in duurzame projecten.

NLE biedt scherpe tarieven en verschillende contracten aan, variërend van 1 tot 5 jaar. Je kunt ook kiezen voor een variabel tarief, dat meebeweegt met de marktprijs. NLE heeft een goede klantenservice, die bereikbaar is via telefoon, e-mail, chat en social media. NLE heeft ook een hoge klanttevredenheid, met een gemiddelde score van 8,2 op Trustpilot.

NLE biedt ook extra’s aan, zoals een gratis slimme thermostaat, een korting op een elektrische auto of een gratis overstapsservice aan, waarmee je gratis kunt overstappen naar een andere provider. Bovendien kun je bij NLE ook terecht voor internet, tv, bellen en sim only, onder de naam Budget Thuis.