Curtailment: Hoe werkt het?
We wekken met elkaar steeds meer zonne- en windenergie op. Dat is positief, want zo zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Op een zonnige dag met veel wind, wekken al die zonnepanelen en windmolens steeds vaker meer elektriciteit op dan we op dat moment nodig hebben. Dit leidt op landelijk niveau tot negatieve elektriciteitsprijzen en onbalans. Lokaal ontstaat er file op het elektriciteitsnet (congestie). Al die opgewekte elektriciteit kan op dat moment namelijk nergens naartoe. Eén van de oplossingen is curtailment.
Curtailment: wat is het?
Curtailment is een Engels woord voor ‘begrenzen’ of ‘inperken’. Het betekent dat de opwek van een zonne- of windpark gedeeltelijk of volledig wordt ingeperkt. Dit wordt toegepast tijdens piekmomenten om de hoeveelheid elektriciteit die aan het net wordt toegevoegd te verlagen. Dit helpt om het elektriciteitsnet in balans te brengen en congestie op het net te verminderen.
Waarom curtailment inzetten?
Curtailment kan worden toegepast om het energienet in balans te houden. Dit is om verschillende redenen belangrijk:
- Voorkomen van netcongestie: Een overschot van duurzame energie kan zorgen voor een overbelast elektriciteitsnet. Er ontstaat dan een ‘file’, doordat er meer elektriciteit op het net wordt gezet dan er capaciteit is om deze naar afnemers te transporteren. Hierdoor functioneert een elektriciteitsnet minder goed.
- Negatieve elektriciteitsprijzen: Een overschot van groene energie kan zorgen voor negatieve elektriciteitsprijzen. Hierbij moet de producent van groene energie betalen voor het leveren van elektriciteit aan het net. Waar normaal geld wordt ontvangen voor het leveren van elektriciteit, moet er dan ineens betaald worden. Dit gaat ten koste van het rendement van de zonnepanelen en windmolens.
Het toepassen van curtailment heeft dus positieve effecten voor het elektriciteitsnet én de energietransitie. Daarnaast helpt het groene energieproducenten om een beter rendement te behalen uit hun zonnepanelen en windmolens.
Waarom groene energie niet opslaan?
In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in zonne- en windparken om duurzame energie op te wekken. Wanneer er echter te veel groene energie wordt opgewekt, is curtailment een effectieve oplossing om overbelasting van het net en negatieve prijzen te voorkomen. Een ander gebruik van het overschot aan energie is het inzetten van Battery Energy Storage Systems om deze op te slaan en later te gebruiken. Hiermee wordt optimaal gebruikgemaakt van de opgewekte groene energie. Momenteel zijn de investeringskosten voor deze batterijen echter nog zeer hoog, waardoor het nog niet mogelijk is om al het stroomoverschot op te slaan.
De toekomst van curtailment
Curtailment zal zowel op de korte als lange termijn een belangrijk hulpmiddel blijven in de energietransitie. Op de korte termijn helpt het om het elektriciteitsnet in balans te houden en netcongestie te verminderen. In de toekomst zal de noodzaak voor curtailment waarschijnlijk afnemen doordat er meer mogelijkheden komen om elektriciteit op te slaan. Totdat alle overschotten van opgewekte energie kunnen worden opgeslagen, blijft curtailment een cruciaal hulpmiddel om het elektriciteitsnet te ontlasten tijdens piekmomenten en om maximaal rendement te halen uit zonnepanelen en windmolens.
Kortom, curtailment speelt een essentiële rol in het huidige en toekomstige energielandschap, en helpt bij het beheren van zowel netbalans als economische aspecten van duurzame energieproductie.