Combinatie groendak en zonnepanelen: de voordelen op een rij

Een groendak met zonnepanelen doet meer voor uw woning dan u denkt! U weet vast wel dat zonnepanelen op zichzelf al veel voordelen bieden. De duurzame zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. Dit komt doordat zonnepanelen zeer energiezuinig zijn. Ze maken gebruik van zonne energie. Ook zorgen ze voor een lagere CO2-uitstoot en een hogere woningwaarde.

Een extensief groendak heeft ook veel voordelen te bieden. Zo zorgt u voor meer biodiversiteit in uw omgeving en meer verkoeling op uw dak. Maar wat gebeurt er als u een groendak en zonnepanelen combineert? Dan staan u nog veel meer voordelen te wachten. In dit artikel vertellen wij u wat de voordelen zijn als u een groen dak en zonnepanelen met elkaar combineert.

Meer verkoeling voor platte daken

Met de combinatie groendak en zonnepanelen krijgt uw dak meer verkoeling. Sedumdaken blijven stukken koeler. Hoe dit precies zit? De sedum vegetatie zorgt ervoor dat een schuin dak verkoeld wordt door de verdamping van het water in de planten. Sedum staat bekend om zijn verkoelende effect en het feit dat het water goed vast kan houden.

Wanneer het warm is, wordt dit water weer afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een verkoelend effect. Ook zorgt het voor een lagere binnentemperatuur.

Groene daken werken tevens verkoelend op zonnepanelen. Dit zorgt voor een hogere energieopwekking, waardoor u dus van meer zonne energie gebruik kunt maken.

Een sedumdak werkt tevens verkoelend op zonnepanelen. Zonnepanelen werken het beste wanneer de omgevingstemperatuur maximaal 25 graden Celsius is. Stijgt de temperatuur, dan stijgt ook de werking van de zonnepanelen met 0,25%.

Als het in de zomer warm is, heeft een normaal dak al snel een hoge temperatuur. De temperatuur kan tot wel 85 graden Celsius oplopen. Dit heeft een negatieve werking op de zonnepanelen. Kiest u voor een groen dak, dan loopt de temperatuur slechts tot 35 graden Celsius op. De temperatuur van uw dak blijft gedurende het gehele jaar consistent, wat zorgt voor een hoger rendement.

U verdient uw zonnepanelen sneller terug

Kiest u ervoor om groene daken met zonnepanelen te combineren, dan profiteert u ook van een hogere energieopbrengst van de zonnepanelen. U kunt uw zonnepanelen hierdoor sneller terugverdienen dan wanneer u alleen voor zonnepanelen kiest. 

Uw zonnepanelen gaan langer mee

Door zonnepanelen met een sedumdak te combineren, zorgt u ervoor dat uw huidige panelen langer meegaan. Op zichzelf zijn zonnepanelen niet beschermd tegen warmte van de volle zon. Door te kiezen voor een sedumdak, kunt u uw zonnepanelen tegen de warmte beschermen. Dit komt doordat de temperatuur op uw dak niet hoog oploopt. Hierdoor krijgen uw zonnepanelen een langere levensduur.

Zonnepanelen warmen dagelijks op en koelen vervolgens weer af. Hierdoor verouderen ze. Een dak met beplanting gaat deze veroudering tegen. Zo heeft u langer plezier van uw zonnepanelen.

Betere brandwerendheid

Met een sedum dak blijft uw dak gedurende het gehele jaar door vochtig. Dit zorgt ervoor dat u ook een extra brandwerende laag op uw dak heeft. Hiermee kunt u brandgevaar voorkomen. 

Laat u een sedumdak aanleggen door een professioneel bedrijf, dan weet u zeker dat uw dak niet snel vlam zal vatten. Ook juist geïnstalleerde zonnepanelen verminderen het risico op brandgevaar. Als de zonnepanelen niet goed zijn geïnstalleerd, is de kans op een brand groter.

U krijgt meer biodiversiteit op uw dakbedekking

Als u zonnepanelen met een sedumdak combineert, draagt u ook bij aan een grotere biodiversiteit. In de steden zijn er vaak minder plantensoorten en organismen te vinden. Echter zijn veel verschillende soorten juist nodig om ons ecosysteem in stand te houden.

Door zonnepanelen met een groendak te combineren, zullen veel meer vogels en insecten een tussenstop op uw dak kunnen maken. Wat zonnepanelen hieraan bijdragen? We zien dat sedum het vaak zwaar heeft in de volle zon. Dit hoeft niet zozeer een probleem te vormen, omdat sedum hiertegen kan. Echter zal de vegetatie dan droger zijn. Ook de biodiversiteit wordt minder.

Zonnepanelen zorgen ervoor dat uw beplanting een fijne schaduwplek krijgt. De draaiende zon zorgt ervoor dat uw beplanting op diverse plekken op uw sedumdak schaduw krijgen. Dit zorgt voor een grotere diversiteit aan insecten en vogels op uw groendak. 

Kan ik een groen dak met zonnepanelen creëren?

Een groen dak met pv panelen werkt het beste op een plat dak of lichte hellende daken. Een schuin dak is iets lastiger, maar zeer zeker niet onmogelijk. Het is wel belangrijk dat uw dak (of bestaand sedumdak) sterk genoeg is voor een groen dak met zonnepanelen.

Sedumdaken met zonnepanelen zijn best zwaar. Daarom moet u precies weten wat voor type dak u heeft. Als u even op uw dak kunt staan, betekent dit niet dat uw dak stevig genoeg is voor een combinatie van zonnepanelen en sedum. Dit is namelijk slechts een tijdelijke belasting van het dak. Een sedumdak met zonnepanelen is een permanente belasting van uw dak.

Wij raden het aan om een specialist naar uw dak te laten kijken. Zo weet u snel of uw dak wel of niet geschikt is voor een intensief groendak en zonnepanelen.

Groendak aanleggen met zonnepanelen

Wilt u een groendak en zonnepanelen laat plaatsen, kunt u onder andere voor Solar Sedum kiezen. Hiermee kunt u uw pand wel 5 tot 10 graden celsius koelen. Solar sedum verdubbelt ook de levensduur van uw dak en u profiteert van ruim 50% subsidie.

Kies ook voor een groendak met zonnepanelen

U weet nu dat u met zowel zonnepanelen als een groen dak nog duurzamer bezig bent. Zo heeft u nog veel meer rendement als u voor een combinatie van zonnepanelen en sedum kiest. U gunt uw zonnepanelen een nog langere levensduur en profiteert van een betere brandveiligheid.

Ook weet u nu dat zonnepanelen en een sedumdak zorgen voor meer biodiversiteit in en rondom uw tuin. Reden genoeg om zonnepanelen in combinatie met een groendak te laten plaatsen. Ze versterken elkaars voordelen.

Ga op zoek naar een erkend bedrijf dat zich richt op de installatie van groene daken en zonnepanelen. Een specialist weet of uw dak geschikt is voor zonnepanelen gecombineerd met een intensief groendak. Ook weer hij of zij precies hoe er gezorgd kan worden voor een zo mooi mogelijk resultaat.