Beste vochtmeter in 2022 volgens de tests

vochtmeter

Een goed leefklimaat in je huis is essentieel voor een gezond leven. Je kunt nog zo veel investeren in gezond eten en naar de sportschool gaan maar als het leefklimaat in je huis niet in orde is schiet je er nog niets mee op. Bovendien is het niet alleen voor jezelf maar voor je hele gezin van belang. Een van de dingen die voor een gezonde omgeving zorgt is het vochtgehalte. Een te droge lucht kan klachten geven zoals een droge huid, droge ogen en hoesten. Andersom geldt dat ook voor een te vochtige omgeving. Dit kan schimmels veroorzaken. Ook wanneer je gaat klussen is het belangrijk om te weten wat het vochtgehalte van je materialen en muren is. Een vochtmeter biedt uitkomst. Wij zochten voor je uit wat de beste exemplaren van het moment zijn!

Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Stanley – Vochtmeter de beste vochtmeter is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Stanley – Vochtmeter is de TROTEC BM12 Vochtmeter. Kijk onderstaand voor meer vochtmeter testresultaten!

Beste vochtmeter in 2022

Stanley – Vochtmeter

Als je op zoek bent naar een degelijke en nauwkeurige vochtmeter die doet wat hij moet doen dan ben je bij de Stanley – Vochtmeter aan het goede adres. Het is een vochtmeter die eenvoudig is in gebruik en hierdoor ook heel geschikt voor mensen die er nog niet veel ervaring mee hebben. Het is een onmisbaar apparaat als je gaat klussen. Het is namelijk essentieel om te weten hoe vochtig je materialen zijn zoals gipsplaten. Deze kanjer meet het super snel voor je zodat jij je verder kunt richten op je project. Ook voor pleisterwerk, beton en hout is hij ideaal. Het is een lekker handzaam apparaatje zodat je hem makkelijk mee kunt nemen. Bovendien ligt hij lekker in de hand.

TROTEC BM12 Vochtmeter

Als je in de winter hout wilt stoken is het wel zo prettig om te weten waar je aan toe bent. De TROTEC BM12 Vochtmeter stelt je hiervan binnen enkele seconden op de hoogte. Het stoken van te nat hout is namelijk geen succes. Maar ook voor andere doeleinden leent hij zicht perfect. Denk aan het meten van het vochtgehalte van bouwmaterialen. Het gaat om een lekker compact apparaatje waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen en hij lekker in de hand ligt. Daarnaast heeft deze Trotec een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij bewijst dat een degelijke en kwalitatieve vochtmeter niet duur hoeft te zijn. Kortom, wij willen niet meer zonder!

Ortho UNI Luchtvochtigheidsmeter

Met de Ortho UNI Luchtvochtigheidsmeter weet je precies waar je aan toe bent. Het is een vochtigheidsmeter die de luchtvochtigheid meet. En je wil natuurlijk niet dat deze te hoog of juist te laag is. Met name in de ruimtes waar je leeft is dit van belang zoals je woonkamer en je slaapkamer. En wat te denken van de slaapkamers van je kinderen? Deze vochtmeter heeft nog het meest weg van een uit de kluiten gewassen aansteker in een opvallende rode kleur. Je kunt rekenen op een nauwkeurige meter die het zelf aangeeft wanneer de batterij leeg is. Je kunt hem dus flexibel meenemen in iedere ruimte zodat je precies de luchtvochtigheid kunt meten!

VOLTCRAFT MF-90

De VOLTCRAFT MF-90 mag gerust de Porsche onder de vochtmeters worden genoemd. Hij is dan ook geschikt voor professioneel gebruik en dit straalt hij ook uit. Eerlijk is eerlijk, je betaalt er wat voor maar dan heb je ook wat. Hij is met name geschikt voor de ware bob de bouwers onder ons. Dankzij het handige LCD scherm is hij makkelijk af te lezen en in te stellen, ook in een donkere ruimte. Met de hold functie kun je ook rekenen op een betrouwbare meting als je niet direct op het scherm kunt kijken. Als je deze klushulp eenmaal gewend bent dan wil je niet meer zonder. Als kers op de taart meet hij super nauwkeurig zodat je precies weet waar je aan toe bent!

Brennenstuhl

De Brennenstuhl vochtmeter komt tegen een heel schappelijk prijsje. Het is dan ook een heel geschikt instapmodel en ideaal wanneer je je vochtmeter af en toe gebruikt. Het is een compact model en hij doet wat het moet doen. Op het display is hij goed en duidelijk af te lezen. Daarnaast is het een gebruiksvriendelijke vochtmeter zodat hij voor alle niveaus geschikt is, ook als je een beginner bent op het gebied van vochtmeters. Het apparaat ligt lekker in de hand waardoor het niet stoort als je hem langere tijd achtereen gebruikt. Houd er wel rekening mee dat hij niet zo nauwkeurig meet als een professionele vochtmeter.

Aankoopgids: alles wat je moet weten over de beste vochtmeter

Hoe kun je op een vochtmeter besparen?

De aanschaf van een vochtmeter kan flink in de papieren lopen. Dit hoeft echter lang neit altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk ook hele betaalbare exemplaren op de markt. Welke het beste bij jou past hangt af van je niveau en doel. Als je af en toe een keer wat wilt meten ga dan voor een eenvoudig exemplaar. Deze zijn vaak wat minder nauwkeurig maar prima als indicatie. Bovendien bespaar je een hoop geld als je voor een simpel model kiest. Daarnaast kun je je buurman of vader een keer lief aankijken. Grote kans dat die wel een vochtmeter in de schuur hebben liggen. En waarom zou je er zelf een aanschaffen als je hem ook kunt lenen? Zeker als het eenmalig is, bijvoorbeeld voor een verbouwing dan loont zicht dit. Wil je toch je eigen vochtmeter aanschaffen? Kies dan voor een tweedehands exemplaar! Test wel voor je tot de aankoop overgaat of hij het naar behoren doet.

Welke soorten vochtmeters zijn er?

Als je in de bouw werkt of gewoon een fervent klusser bent dan ben je zeker al bekend met een vochtmeter. Ook als je waarde hecht aan het leefklimaat van je huis of geïnteresseerd bent in het klimaat in het algemeen dan ben je er bekend mee. Echter, het gaat wel om verschillende soorten vochtmeters. Een vochtmeter is een apparaat dat het vochtpercentage meet. Het is soms essentieel om dit te weten. Je kunt vochtmeters opdelen in grofweg 2 soorten. Namelijk een vochtermeter voor materialen en een hygrometer. Wij leggen uit wat ze doen en wat je ermee kunt.

Ook een vochtmeter voor materialen kun je onderverdelen. Te beginnen met een destructieve vochtmeter. De desctructieve vochtmeter is bedoeld om het vochtgehalte van materialen te meten. Denk hierbij aan beton, gipsplaten, hout, vloeren, muren. Er zitten 2 pinnetjes aan het uiteinde van dit type meter. Deze druk je in het materiaal om vast te kunnen stellen wat het vochtgehalte is. Je kunt je voorstellen dat dit type meter niet altijd even handig is. Je drukt de pinnen namelijk in het materiaal waardoor er gaatjes achterblijven. Hij wordt dat ook met name gebruikt voor ruwe materialen. Denk aan een constructie. Je wilt natuurlijk geen sporen achterlaten in je mooi gelakte hout! Mocht je toch het vochtgehalte van meer delicate materialen willen meten kies dan voor een non-destructief model. Je meet het vochtgehalte vanaf de buitenkant zonder dat er sporen worden achtergelaten.

Het ideale vochtpercentage voor in je huis ligt tussen de 45 en 65%. Fijn om te weten maar je moet het natuurlijk wel kunnen meten. Anders weet je nog niet hoe de vlag erbij hangt. Een hygrometer biedt uitkomst. Hiermee meet je effectief wat de luchtvochtigheid is. Een te vochtige omgeving kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar ook te droog is niet goed. Heb je lichamelijke klachten maar weet je niet waar deze vandaan komen? Meet eens de luchtvochtigheid in je huis!

Welke vochtmeter is de beste budget keuze?

Als je op zoek bent naar een betaalbare luchtvochtigheidsmeter dan ben je bij de Meter voor temp. en luchtvochtigheid wit aan het juiste adres. Het is nog voordelige als je meerdere exemplaren aanschaft. Ideaal als je er een cadeau wilt geven en je er in iedere ruimte van je huis één wilt hangen. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en kunt je zonodig stappen ondernemen. Behalve de luchtvochtigheid meet hij ook de temperatuur in je huis. Twee apparaten voor de prijs van één dus! Het mag dan een klein apparaatje zijn, laat je er niet door foppen. Hij meet namelijk erg nauwkeurig. Kortom, een echte budget kanjer.

Wat zijn de populairste vochtmeter merken?

Bij Wood and Tools hebben ze allerlei dingen in hun assortiment die je nodig hebt maar waar je niet zo snel bij stilstaat. Denk aan een reisstekker of secondenlijm. Het is dus altijd handig om een setje van Wood and Tools in huis te hebben. Ook voor vochtmeters kun je uitstekend bij hen terecht. Ze staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en het praktische gebruik van hun producten. Of het nu gaat om klussen in huis of het uitvoeren van een hobby, bij Wood and Tools hebben ze voor ieder wat wils!
Je kent Stanley van hun messen. Maar ze zijn veel meer dan alleen dat. De producten die zij verder bieden zijn van net zo goede kwaliteit. Van waterpassen tot handgereedschap, er is voor ieder wat wils. En ook voor ieder niveau. Het maakt dus niet uit of je een ware bob de bouwer bent of een klusgroentje, bij Stanley hebben ze voor iedereen wel iets in hun assortiment. Als kers op de taart is alles wat je in hun assortiment vindt duurzaam en zul je er lang plezier van hebben!
Trotec mag uiteraard niet in ons rijtje met favoriete merken ontbreken. Het is een erg veelzijdig merk waar je van alles vindt: verwarming, elektrische kachels, vochtmeters, luchtontvochtigers en ga zo maar door. Wat het ook is, je vindt het bij Trotec. Ze maken je leven een stukje makkelijker en leuker. Klussen die sowieso geklaar moeten worden worden een stuk eenvoudiger en makkelijker met Trotec. Kortom, met een Trotec zit je altijd goed!

Vochtmeter aankooptips voor de beste koop

Je wilt een vochtmeter aanschaffen maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Niet zo gek want er is enorm veel keuze. Breng om te beginnen je persoonlijke situatie in kaart. Wat is het doel van de vochtmeter? Hoe vaak gebruik je hem? Waar gebruik je hem? Wat wil je ervoor uitgeven? Hoe nauwkeurig moet hij zijn?

  1. Doel

    We legden eerder al uit dat er verschillende soorten vochtmeters zijn. Bedenk je om te beginnen dus wat je doel is voor de aanschaf van je vochtmeter. Wil je het vocht van materialen meten? Kies voor een destructieve of non-destructieve vochtmeter. Voor het meten van de vocht in de lucht ga voor een hygrometer. Bedenk je daarnaast hoe vaak je hem gaat gebruiken. Als dit maar voor één klus is of heel af en toe vraag dan beter of je er één kunt lenen of huren.

  2. Nauwkeurigheid

    Het is afhankelijk van de doel maar ook je eigen wensen hoe nauwkeurig de meter moet meten. Daar is zeker onderscheid in te maken. Over het algemeen geldt dat de goedkope exemplaren nu eenmaal niet zo nauwkeurig meten. Als je hem veel en intensief gebruikt is het prettig om te weten waar je aan toe bent. Investeer in dat geval in een degelijk exemplaar dat nauwkeurig meet. Een digitaal exemplaar is bovendien nauwkeuriger dan analoog. Als je heel diep in een bepaald materiaal wilt meten kies dan voor een (semi-)professioneel model.

  3. Extra opties

    Extra opties zijn meestal niet essentieel. Toch betaal je er vaak wel extra voor dus bedenk je hoe zeer je ze nodig hebt en waar je prioriteiten liggen. Een voorbeeld van zo’n extra functie is een hold functie. Soms wil je materiaal meten waar je net niet helemaal lekker bij kan. In zo’n geval in het goed mogelijk dat je het scherm niet af kunt lezen. Super irritant! Ga in dat geval voor een vochtmeter met een hold functie. Je meet het materiaal en je leest het scherm af wanneer je er weer bij kunt. Daaarnaast is een verlicht scherm geen overbodige luxe.

De vochtmeters van tegenwoordig zijn steeds geavanceerder. Het is bovendien ook voor particulieren mogelijk om semi-professionele apparatuur aan te schaffen. Hierdoor kun je nog beter je klussen uitvoeren. Daarnaast maken diverse functies het makkelijker en leuker om te meten. Bij hygrometers is het zo dat ze vaak nog veel andere extra functies hebben. Zoals het bevochtigen of juist ontvochtigen van de lucht. Dit regelt zo’n apparaat zelf zodat je er zelf nauwelijks omkijken naar hebt en het leefklimaat in je huis vanzelf stabiel blijft. Daarnaast worden ook andere omgevingsfactoren zoals de temperatuur in de gaten gehouden. Alles blijft goed in balans. Deze apparaten kun je vaak bedienen en monitoren via je smartphone. Super makkelijk dus. Het gemak dient de mens!