Beste torenventilator van 2024 volgens de tests

Op een warme zomerdag wil je niets liever dan binnen heerlijk kunnen afkoelen en in een koele slaapkamer kunnen slapen. Een ventilator helpt je daarbij. Er zijn verschillende soorten ventilatoren, zoals een torenventilator. Dat is een staande, langwerpige ventilator in de vorm van een toren en heeft lamellen over de lengte waar een verfrissend briesje uit komt. Deze ventilator is te ideaal voor gebruik in de woonkamer, in de slaapkamer of op kantoor, omdat hij daarvoor op de perfecte hoogte lucht uitblaast. Er is een ruime keuze aan torenventilatoren, waardoor wij voor jou op zoek gingen naar de beste torenventilatoren. Ook hebben we uitgezocht waar je op moet letten bij de aankoop ervan. 

Conclusie: Uitgaande van de beoordelingen en hoeveelheid goede testresultaten staat de Dyson AM07 met stip op nummer 1 als beste torenventilator van 2024. Wil je iets minder uitgeven, dan is de nummer 2 ook een uitstekende keuze: de Honeywell HY254E4. Hieronder lees je meer over de beste torenventilatoren in 2024.  

Beste torenventilatoren in 2024

Dyson AM07

Wanneer je verschillende tests naast elkaar legt, komt de Dyson AM07 daar als beste in naar voren. Deze torenventilator heeft een luchtreinigingsfunctie, waardoor hij niet alleen een krachtige, gelijkmatige luchtstroom verspreid voor verkoeling, maar de lucht ook zuivert. Het heeft een prachtig modern design met witte en zilveren kleuren. Daardoor heeft het een fantastische uitstraling wat jouw interieur ten goede komt. De ventilator is 19 cm hoog en heeft een laag stroomverbruik. Je kunt hem op 10 snelheden instellen en daardoor aanpassen aan ieder moment. Hij is voorzien van een timer, waardoor je hem bijvoorbeeld aan kan laten staan wanneer je gaat slapen en hij ’s nachts automatisch uitgaat. Zo blijft hij niet onnodig aan staan. Het design is niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat de ventilator gemakkelijk schoon te maken is.

Honeywell HY254E4

Een andere torenventilator die in meerdere tests erg goed scoort, is de Honeywell HY254E4. Deze ventilator is vooral erg geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Een warme slaapkamer beïnvloedt jouw nachtrust negatief, waardoor het prettig is om een ventilator aan te zetten. Echter, je wilt natuurlijk niet dat die je wakker houdt door het geluid dat het maakt. Deze ventilator staat erom bekend dat hij erg stil is en daardoor ideaal is voor in de slaapkamer. Je hebt keuze uit vijf standen en de ventilator is 17 cm hoog. Dankzij de timer kan je instellen dat de ventilator na 1, 2 4 of 8 uur automatisch uitschakelt.

Solis Easy Breezey 757

De Solis Easy Breezey 757 is ook een torenventilator die goed beoordeeld wordt in tests. Deze design torenventilator staat mooi in iedere kamer en is te gebruiken in zowel kleine als grote kamers. Daardoor is hij ideaal voor gebruik thuis, maar ook voor op kantoor. Je kunt de ventilator geheel naar wens instellen, dankzij de keuze uit drie modi en drie snelheden. Kies voor de normale, natuurlijke of slaapmodus, waarbij hij in die laatste modus echt zacht blaast. Vervolgens kan je in iedere modus kiezen voor een lage, gemiddelde of hoge snelheid. De torenventilator heeft een oscillatie- en timerfunctie en is met een afstandsbediening te bedienen, zodat je daar niet voor uit bed of van de bank hoeft te komen. Ideaal! 

Cecotec Stille torenventilator

De Cecotec Stille torenventilator is een relatief goedkope ventilator die, zoals de naam al doet vermoeden, erg stil is. De ventilator is krachtig, waardoor je onmiddellijk geniet van een fris gevoel. Dat je ondanks die kracht geniet van maximale stilte, komt door de nieuwste ForceSilence technologie. Ook deze torenventilator is dus erg geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Hij is op de nacht-, eco- en turbostand te zetten en voorzien van een timer- en oscillatiefunctie. Dankzij het lichte gewicht en ergonomische handvat kan je hem gemakkelijk meenemen wanneer je naar een andere kamer verplaatst. Zo kan de torenventilator jou overal voorzien van frisse lucht. 

Bestron AFT760Z

Last but nog least is de Bestron AFT760Z. Deze torenventilator staat vooral bekend om zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je hoeft er niet diep voor in jouw buidel te tasten, maar hij is wel voorzien van verschillende extra functies. Zo heeft het een zwenkfunctie en een timer van maximaal 120 minuten. Het geeft jou altijd de gewenste verkoeling, doordat je hem kan instellen op drie standen. De vijf jaar garantie maakt deze torenventilator extra aantrekkelijk. Zo ben je jarenlang verzekerd van een fijne verkoeling op warme zomerdagen. 

Aankoopgids: alles wat je moet weten over de beste torenventilator?

Hoe kun je op een torenventilator besparen?

Er is een ruime keuze aan torenventilatoren en de prijzen binnen die keuzes lopen uiteen. Zo moet je voor sommige een paar honderd euro neerleggen, waar andere slechts enkele tientjes kosten. 

Een duurdere torenventilator heeft meestal meerdere extra functies en die maken het apparaat duurder. Zo is een ventilator met tien standen meestal duurder dan één met drie standen. Ook de grootte van de torenventilator bepaalt mee in de prijs. Dat is logisch, want voor een grotere ventilator wordt meer materiaal gebruikt. 

Naast de extra functies zijn sommige torenventilatoren duurder dan andere vanwege het merk waar ze van zijn. Het ene merk is exclusiever en dus duurder dan de andere. Dyson is een voorbeeld van een exclusief merk dat luxe producten maakt van hoogwaardige materialen en met innovatieve technologieën. De torenventilatoren zijn daardoor extra duur. Een merk als Bestron is daarentegen een merk dat goedkopere producten verkoopt met alsnog een uitstekende kwaliteit.

Kortom, wanneer je wilt besparen op een torenventilator, koop er dan één met weinige extra’s en let op het merk waar hij van is.

Welke soorten torenventilatoren zijn er? 

In principe hebben torenventilatoren allemaal dezelfde werking, maar ze zijn in een aantal punten van elkaar te onderscheiden in verschillende soorten. Zo hebben de meeste een standaarduitvoering, maar zijn ze er ook met een luchtreinigingsfunctie. Deze torenventilatoren zorgen niet alleen voor verkoeling, maar ook voor een gezuiverde lucht. 

Ook kan je torenventilatoren onderscheiden in of ze geschikt zijn voor gebruik in de slaapkamer. Dat hangt meestal af van de standen waarop je ze kan zetten. Heeft hij meerdere standen, dan is de laagste meestal een slaapstand. Op die stand maakt hij zo weinig geluid, dat het je niet wakker houdt wanneer je hem ’s nachts aan hebt staan. 

Welke torenventilator is de beste budget koop?

Zoals gezegd is de prijs voor een torenventilator erg uiteenlopend. Hij kan €300 kosten, maar ook €40. Natuurlijk heb je bij de dure ventilator het gemak van vele innovatieve technologieën en functies en zal de goedkope erg basic zijn. Wil je niet te veel uitgeven aan een torenventilator, maar wel kunnen genieten van fijne extra functies? Dan is de Cecotec Stille torenventilator, die hierboven ook al is benoemd, een goede keuze. Deze is namelijk voor maar €44,95 te koop bij Bol.com en is wel voorzien van drie snelheden, een efficiënte en betrouwbare motor van 100% koper en een oscillatie- en timerfunctie. Je kunt hem dus naar wens instellen en snel genieten van een heerlijke frisse bries door de ruimte, zonder dat je daarvoor diep in jouw buidel moet tasten.

Wat zijn de populairste torenventilator merken?

Torenventilatoren worden door veel verschillende merken gemaakt. Leg je verschillende tests en verkoopresultaten naast elkaar, dan staan er veel merken tussen. Wat wel opvalt is dat er vier merken veelal terugkomen: Dyson, Honeywell, Solis en Bestron. 

Dyson staat bekend om haar strakke en moderne design en innovatieve technologieën. Het is een luxe en exclusief merk, waardoor de prijzen wel vaak hoog zijn. De torenventilatoren van Honeywell en Solis zijn wat gangbaarder. De prijzen verschillen, maar liggen meestal wel onder de €100. De ventilatoren van Honeywell en Solis zijn vaak ook voorzien van een aantal goede en handige functies en technologieën. Als laatste is Bestron een merk dat goede torenventilatoren maakt voor een klein budget. Ze zijn vaak standaard, waardoor er gewoon drie standen op zitten in plaats van tien, maar de prijzen zijn daar dan ook naar. 

Aankooptips voor de beste koop

Wil je een nieuwe torenventilator kopen? Dan zijn er verschillende dingen waar je op moet letten om precies de juiste te kopen die bij jouw wensen en gebruik past. 

Hoogte

Allereerst is de hoogte van de torenventilator belangrijk. Dit bepaalt namelijk de hoogte van de luchtstroom. Doordat de ventilator de lucht doet bewegen, zal je dit op 1,5 meter ook voelen wanneer de ventilator 1 meter hoog is, maar op een hoogte tot 1 meter voel je het verkoelende briesje wel het beste. Zal je de ventilator vooral gebruiken wanneer je zit of in bed ligt? Dan hoeft hij niet hoog te zijn. Gebruik je de ventilator bijvoorbeeld op je werk en sta je daar veel? Dan is een hoge torenventilator aan te raden. Ga voor jouw aankoop na welke hoogte past bij jouw gebruik.

Geluidsniveau

De ene torenventilator maakt meer geluid dan de andere. Hoeveel geluid het apparaat maakt, wordt uitgedrukt in decibel (dB). Door de verschillende standen kan je het geluidsniveau al verhogen of verlagen, maar het geluid dat ventilatoren op de laagste stand produceren verschilt bij iedere ventilator. Wil je de ventilator ook ’s nachts tijdens het slapen of overdag tijdens het werk gebruiken? Dan wil je niet wakker gehouden of gestoord worden door het geluid dat het maakt. Let daarom bij de aankoop op het geluidsniveau dat het heeft.

Standen

Het is al een aantal keer voorbijgekomen, want het is belangrijk om bij de aankoop van een torenventilator ook te letten op de standen waarop je hem kan zetten. Dat bepaalt namelijk hoe hard de luchtstroom is, hoeveel energie het verbruikt en hoeveel geluid het maakt. Een torenventilator is vrijwel altijd in ieder geval voorzien van drie standen: hoog, midden en laag, waarbij de lage stand vaak de slaapstand is. Sommige ventilatoren hebben nog meer standen, waardoor je de luchtstroom precies naar wens kunt instellen. Bedenk voor de aankoop wat jouw wensen zijn wat betreft de standen die het moet hebben.

Extra functies

Naast een bepaalde hoogte, het geluidsniveau en de standen, zijn er ook een paar extra functies waar je op moet letten bij de aankoop van een torenventilator. Zo kunnen ze voorzien zijn van een timer, waardoor je van tevoren kan instellen wanneer het apparaat uit moet gaan. Dit is ideaal wanneer het ’s nachts te warm is om in slaap te vallen, maar je ook niet wilt dat de ventilator onnodig aan staat wanneer je slaapt. Ook voorkomt dat dat je de torenventilator vergeet uit te zetten wanneer je van huis gaat. 

Vrijwel alle torenventilatoren hebben ook een oscillatiefunctie. Dat houdt in dat de ventilator heen en weer beweegt en daarmee de lucht van links naar rechts door de kamer heen beweegt. Dit versterkt de luchtstroom en zorgt voor extra verkoeling. 

Als laatste zijn er torenventilatoren, zoals de beste torenventilator van 2024, die zijn voorzien van een luchtreinigingsfunctie. Bepaalde technologieën zorgen ervoor dat de lucht die de ventilator doet bewegen, gezuiverde lucht is. 

Een trend op het gebied van torenventilatoren is een trend die eigenlijk bij alle elektronica terug te zien is, namelijk de smart torenventilatoren. Dat houdt in dat de apparaten op afstand met een app te bedienen zijn. Heb je geen zin om van je plek af te komen om de ventilator op een andere stand te zetten, hem te laten oscilleren of een timer in te stellen? Dan kan je dat met een smart ventilator gewoon via je telefoon doen. Ben je onderweg naar huis na een lange dag en verwacht je dat jouw slaapkamer een sauna zal zijn of ben je weg van huis, maar vergeten de ventilator uit de doen? Je kunt hem zelfs onderweg aan of uit doen. Makkelijker kan het niet. 

Een andere trend op het gebied van torenventilatoren is er nog één die bij andere elektronica ook terug te zien is. Dat is namelijk dat het design van torenventilatoren steeds meer meetelt. Waar deze soort ventilator er eerder niet uitblonk in het design, wordt daar nu steeds meer over nagedacht. Mooie witte kleuren, strakke zwarte designs en zelfs hout wordt erin verwerkt.