Luchtkoeler: Dit zijn de Beste Luchtkoelers van 2022

beste luchtkoeler getest

Wil jij goed voorbereiden op de zomer en op eventuele hittegolven? Het lekkere weer zit er weer aan te komen en dat betekent dat de temperatuur in huis aardig op kan lopen. Het ongemak hiervan kun je bestrijden met een luchtkoeler. Wij hebben de beste luchtkoelers van 2022 op een rijtje gezet voor je, zodat je makkelijker een keuze kunt maken tussen de verschillende modellen.

Wat is een luchtkoeler?

Eerst nog even dit: wat is een luchtkoeler eigenlijk precies? Een luchtkoeler (in het Engels een aircooler genaamd) is een ventilator die koude lucht langs water blaast. Warme lucht wordt hierdoor omgezet in koude lucht. Een ouderwetse ventilator haalt het dus niet bij de verkoelende kracht van een luchtkoeler. Airconditioning blijft echter wel de meest verkoelende optie, maar dit moet je dus niet verwarren met een luchtkoeler.

Verschil airco en luchtkoeler

Het verschil tussen airconditioning is dat deze de hele ruimte afkoelt, terwijl een luchtkoeler vooral de gevoelstemperatuur naar beneden brengt. Een airco kun je instellen op de gewenste temperatuur. Dit kan met een luchtkoeler niet. Dit komt doordat een airco de temperatuur met behulp van een koelelement laat dalen, terwijl een luchtkoeler dit met water doet. Op de kracht en temperatuur van de koelvloeistof in het koelelement van je airconditioning levert heb je invloed, maar die heb je niet op het water van je luchtkoeler. Gevolg is wel dat een luchtkoeler veel goedkoper is in de aanschaf dan een (mobiele) airco. Nu je weet wat een luchtkoeler precies is en wat het verschil met een airco is, zie je het misschien helemaal zitten om er eentje aan te schaffen. Of je moet juist kiezen voor een goede mobiele airco. Lees hieronder snel wat de beste modellen zijn.

10 Beste Luchtkoelers van 2022

Update: veel van de onderstaande luchtkoelers zijn door de zeer hoge vraag door de hitte van deze zomer af en toe uitverkocht. We proberen elke luchtkoeler beschikbaarheid up-to-date te houden.

TROTEC PAE 25

Een hele fijne luchtkoeler om in huis te hebben staan, is de Trotec PAE 25. Deze aircooler heeft een vermogen van 65 Watt en kan daarmee ruimtes tot 24m2 afkoelen. Denk dus aan een flinke werkruimte of een slaapkamer. De luchtkoeler maakt relatief weinig geluid, tegen de 52dB. Ben jij gevoelig voor geluid en wil je de luchtkoeler op je slaapkamer zetten? Maak je geen zorgen, deze luchtkoeler heeft een speciale stillenachtmodus. De luchtkoeler kan naast de lucht koelen, ook de lucht bevochtigen. Hij heeft ook een luchtreinigingsfunctie. Het grote waterreservoir zorgt ervoor dat het water niet steeds bijgevuld hoeft te worden. Voor zo’n 150 euro is hij van jou.

 

Novohogar Luchtkoeler

Een toffe luchtkoeler is de Novohogar Luchtkoeler. Hij kan naast de lucht koelen, ook de lucht verwarmen, reinigen en bevochtigen. Een echte multitasker dus! Deze luchtkoeler kan de luchtkwaliteit en -temperatuur dus het hele jaar voor jou onder controle houden. Het vermogen van de Novohogar is 80 Watt, waardoor deze koeler grotere ruimtes aan kan. Ook is deze luchtkoeler lekker stil en kan je ´m op verschillende standen zetten. Daarnaast kun je hem makkelijk verplaatsen, doordat hij wieltjes heeft. Ook heeft de Novohogar een afstandsbediening en er zit een timer op. Je hoeft deze luchtkoeler niet heel vaak bij te vullen, want hij heeft een reservoir van 12 liter. Met een prijs van rond de 145 euro is het niet de duurste luchtkoeler uit dit rijtje.

 

Bestron AAC5000

Een zeer veel verkochte, maar voor 89 euro ook erg betaalbare luchtkoeler is de Bestron AAC5000. Met drie verschillende snelheden en middels een waterreservoir verkoelt ie jouw kamer. Nadat de reservoir is aangevuld kan hij 20 uur mee. Op de hoogste stand kan hij aanzienlijke ruimtes verkoelen. En met omdat hij goed verplaatsbaar is, kun je hem overal neerzetten.

 

Tristar AT-5452

De Tristar AT-5452 is ook een erg fijne aircooler. Voor gemiddeld gebruik is hij erg geschikt. Zo beschikt de Tristar over een capaciteit van 10 liter en heeft hij een vermogen van 60 Watt. Hiermee kun je ´m lang gebruiken voordat het water bijgevuld moet worden. Met het vermogen kun je rekenen op het afkoelen van een ruimte van ongeveer 20m2. Deze luchtkoeler heeft een geluidsniveau van ongeveer 62 dB, wat hem wel wat luider maakt dan andere luchtkoelers. Hij is energiezuinig en heeft een timerfunctie. De Tristar AT-5452 heb je al voor zo´n 129 euro in huis. Vergeleken met andere luchtkoelers die in dit artikel worden genoemd, is het dus best een koopje.

Maxx-Coolstar

De Coolstar van Maxx Home heeft een vermogen van 80 Watt. Deze luchtkoeler is daarmee erg geschikt voor het koelen van grote ruimtes, tot maar liefst 40m2. Deze aircooler beschikt over een laag geluidsniveau van 52dB. Wil je dus een stil exemplaar in huis halen, dan kun je gaan voor de Maxx – Coolstar! Deze luchtkoeler koelt niet alleen de lucht, hij kan de lucht ook reinigen en bevochtigen. Het waterreservoir is vrij klein, dus die zul je wat vaker moeten bijvullen dan bij andere luchtkoelers. Als je dit geen probleem vindt, dan is dit zeker een luchtkoeler om te overwegen. Misschien ook omdat de prijs van deze luchtkoeler heel aardig is. Voor 89 euro heb je ‘m in huis.

 

BL-199DL

De BL-199DL heeft wat minder vermogen dan bijvoorbeeld de Maxx-Coolstar. Hierdoor kan hij kleinere ruimtes afkoelen, van ongeveer 15m2. Toch kan deze koeler in een hete zomer je redding zijn. De BL-199DL is lekker stil en hij beschikt over wieltjes. Ook heeft hij een timerfunctie, zodat hij zichzelf kan uitschakelen na een bepaalde tijd. Zoek je bovendien een aircooler onder de 100 euro? Dan zit je met deze BL-199DL zeker goed.

 

Fuave ACB09K01

Juist op de meest warme dagen biedt de Fuave ACB09K01 genoeg verkoeling. Hierdoor kom je straks elke hittegolf comfortabel door. Naast dat dit een apparaat is dat jouw ruimte verkoelt, is het ook belangrijk dat jouw huis goed is geïsoleerd. Zo kun je nog meer uit het apparaat halen. In goed geïsoleerde ruimtes kan dit apparaat namelijk wel tot 26m2 koelen. Is jouw woning wat ouder? Dan haalt hij de 17m2. Daarnaast zit er ook een ontvochtigingsfunctie op, hierdoor verdwijnt ook dat vervelende drukkende en warme gevoel dat vaak gepaard gaat met een vochtige lucht in jouw kamer. Door de meegeleverde slang kun je zelf bepalen waar de lucht naar buiten gaat.

 

Whirlpool PACB212HP

Een apparaat waarmee je alle kanten op kan? Dat is de Whirlpool PACB212HP. Dit apparaat heeft namelijk naast een koelfunctie ook een verwarmingsfunctie. Hierdoor is dit apparaat het hele jaar door jouw beste buddy op de werkvloer of in de woonkamer. Maar ook perfect in bijvoorbeeld een chalet of een stacaravan. Een apparaat voor twee functies. Dus van koude dagen tot warme dagen. De flexibele uitlaatslang reikt precies tot het raam of de deur waar jij de lucht wilt laten ontsnappen. Inclusief het passtuk voor het raam, heb je straks nergens last van. Ook het regenscherm is ideaal. Zoals we al zeiden: een perfect apparaat onder alle weersomstandigheden!

 

De’Longhi PAC N82 ECO

Een arico met drie verschillende standen, zodat je straks elke ruimte naar wens kunt koelen? Dat is de De’Longhi PAC N82 ECO. Daarnaast zit er een ontvochtingsfunctie op, waardoor je ook een drukkend gevoel uit de ruimte kunt halen. Warme dagen kunnen zorgen voor een vochtige lucht, ook hierdoor kan het onprettig zijn om in een ruimte te zijn. De’Longhi PAC N82 ECO zorgt ervoor dat elke ruimte straks weer prettig aan voelt! Je kunt hiermee ruimtes met een inhoud van 30 vierkante meter verkoelen. En door middel van een thermostaat kun je de constante ruimtetemperatuur regelen. Ideaal!

 

Domo DO157A

Deze Domo DO157A is dan misschien geen airco, het is wel een luchtkoeler. Deze aircooler is namelijk naast een gewone ventilator ook een luchtbevochtiger. Hierdoor wordt er koele en frisse lucht door de hele kamer verspreid. Het is een multifunctioneel apparaat dat direct onmisbaar wordt op een warme zonnige dag. De 2 koelelementen zijn herbruikbaar, hierdoor kun je ze nadat je ze in de vriezer hebt gelegd, constant in je apparaat terug doen. Hierdoor wordt het extra koel en vochtig in elke ruimte. De zelf draaiende functie zorgt ervoor dat je er geen om kijken meer naar hebt!

 

Honeywell MN12CES

Een krachtige mobiele airco die je in grote kamers kunt neerzetten? Dat is precies hoe je de Honeywell MN12CES kunt omschrijven. Hij doet wat ‘ie beloofd, namelijk het koel houden van de ruimte waar jij je in bevindt. Het koelend vermogen is zo groot dat je voor kamers met een oppervlakte tot wel 34 vierkante meter kun koelen. Ideaal voor bij voorbeeld op een kantoor. Daarnaast zit er een ingebouwde luchtontvochtige in. Zeker op een warme en klamme dag is dat extra fijn. Zo zit je straks niet aan de bureaustoel geplakt.

 

BESTE GOEDKOPE BUDGET LUCHTKOELER

Een luchtkoeler is een zeer goede optie als een ventilator niet goed genoeg ruimtes afkoelt. Ook is het een goedkopere optie dan airconditioning. Maar als je alsnog op zoekt ben naar een budgetvriendelijke optie, wat is dan de beste aircooler? Een goede budget-optie die in dit artikel al is benoemd, is de BL-199DL. Voor zo’n 90 euro haal je ‘m in huis. Voor een basis-luchtkoeler heeft hij alsnog best wat fijne opties. Je kunt de lucht in de ruimte die je wilt koelen namelijk ook bevochtigen en reinigen.

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luchtkoeler?

Oké, ondertussen wil je niets liever dan zo snel mogelijk een luchtkoeler aanschaffen. Je hebt de voordelen gezien en ondertussen is je oog al gevallen op een mooi exemplaar. Toch willen we nog even met jou duiken in een belangrijk topic, namelijk: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luchtkoeler. Want, zoals je ondertussen wel kunt begrijpen, is de ene luchtkoeler de andere luchtkoeler niet.

 

Extern kijk je natuurlijk vooral naar welke luchtkoeler jij het beste eruit vindt zien. Maar intern is het ook heel belangrijk dat je goed de ruimte bekijkt waar jij straks de luchtkoeler neer gaat zetten. Waarom je hier dan op moet letten? Omdat sommige modellen luchtkoelers meer zijn geschikt voor kleinere ruimtes terwijl andere vooral de grotere ruimtes koelen. Een kleiner model in een grote ruimte, gaat natuurlijk niet een heel groot resultaat kunnen leveren. Terwijl een groot model in een kleinere ruimte wellicht juist gaat over produceren. Als we dit even concreet gaan maken dan komen we uit op twee belangrijke dingen, namelijk:

  1. Hoeveel capaciteit moet de luchtkoeler straks hebben dat past bij de grote van de ruimte?
  2. Wat is het vermogen van het apparaat?
  3. Welke ruimte wil ik straks verkoelen?

Nu volgt er een simpel rekensommetje, namelijk 1 + 1 = 2. Oftewel: past de capaciteit + het vermogen bij de ruimte die ik straks wil verkoelen?

Ideaal voor het kantoor: het mobiele koelingssysteem

Conclusie? Jij bent vooral op zoek bent naar een koelingssysteem dat je kunt verplaatsen, omdat je wellicht de ene dag in de ene ruimte zit en de andere dag weer in een andere ruimte. Zo’n mobiele luchtkoeler heeft als voordeel dat je dus niet een compleet klimaatbeheersingsinstallatie hoeft te plaatsen. Wil je dus verschillende ruimtes gaan koelen dan is het slim om te kijken naar het gemiddelde aantal inhoud dat de kamers hebben. Hiervoor bereken je eerst de lengte, dan de breedte en als laatste de hoogte van de ruimtes. Om de oppervlakte te meten doe je lengte keer de breedte keer de hoogte. Dit is het aantal kubieke meter dat een koelsysteem straks moet koelen. Omdat je niet in elke ruimte een ander systeem wilt aanschaffen is het dus slim om een gemiddelde van de aantal kamers te nemen.

Zo kun je gemakkelijk het apparaat oppakken en in een andere ruimte in het stopcontact steken. Binnen no time is ook deze ruimte heerlijk koel en perfect om in te werken of te verblijven.