Beste keramische kookplaten van 2025 volgens de tests
Is jouw kookplaat aan vervanging toe of wil je graag van het gas af en elektrisch gaan koken? Dan is een keramische kookplaat een goede keuze. Deze kookplaat bestaat uit een glazen plaat die verwarmd wordt door metalen spiralen. Die spiralen worden warm doordat er veel stroom doorheen gaat. Zet een pan op de verwarmde kookplaat en deze wordt erdoor verwarmd, waardoor jij je eten kan klaarmaken. De voordelen van keramische kookplaten zijn dat ze een relatief lage prijs hebben, een strak en modern uiterlijk hebben, je gemakkelijk kunt installeren en eenvoudig schoonmaakt. Wij zochten voor je uit hoe je de beste keramische kookplaat kiest en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.
Conclusie: Uit verschillende tests, recensies en verkoopcijfers komt dat de Siemens ET645HN17E keramische kookplaat in 2025 de beste is. De Bosch PKF645B17E komt daar vlak achteraan, want ook deze keramische kookplaat wordt veel genoemd.
Beste keramische kookplaten in 2025
Siemens ET645HN17E
De Siemens ET645HN17E is de ideale keramische kookplaat wanneer je graag afwisselende gerechten klaarmaakt. Het heeft namelijk vier kookzones met verschillende formaten. Zo kan je er niet alleen gemakkelijk een koekenpan op plaatsen, maar ook een grote hapjes- of braadpan. Voor elke pan heeft deze kookplaat wel een plekje. Bovendien heeft de zone rechtsvoor twee ringen. Zet je daar een kleiner steelpannetje op, dan zal alleen de binnenste ring verwarmen. Daardoor verbruik je niet onnodig veel energie. De kookplaat heeft een eenvoudige touchscreen bediening en 17 standen die je kunt vergrendelen voor een constante temperatuur. Natuurlijk is de kookplaat ook voorzien van een kinderslot.
Bosch PKF645B17E
Met de Bosch PKF645B17E keramische kookplaat kan je ook eenvoudig verschillende maaltijden bereiden. Het heeft vier kookzones, waarvan er één variabel is. Deze heeft twee ringen, waardoor je met één druk op de knop kunt wisselen van een grootte van 12 cm naar een grootte van 21 cm. Je kunt er dus gemakkelijk een steelpannetje op zetten, maar ook een grote soeppan. Met deze keramische kookplaat zal jij de kooktijd nooit vergeten. Het heeft namelijk een timer met uitschakelfunctie. Als laatste werk je de keramische kookplaat netjes weg in het keukenblad, dankzij de mooie rand.
Zanussi ZEV6646XBA
Met de Zanussi ZEV6646XBA kies je voor een kookplaat van een mooie kwaliteit en met een flink aantal voordelen ten opzichte van andere kookplaten. Het heeft vier kookzones die elk verschillend zijn. Eén kookzone is uitbreidbaar, waardoor er pannen met een afwijkende vorm op passen, zoals een braad- of grillpan. Een andere kookzone heeft twee ringen en is dus groter of juist kleiner te maken. Deze kookplaat is ook voorzien van een timer. Door slim gebruik van de verschillende kookzones en de timer kan je energie besparen, maar de kookplaat zelf gebruikt volgens het energielabel van zichzelf al weinig energie ten opzichte van andere keramische kookplaten.
Zanussi ZEV6140XBV
Met de Zanussi ZEV6140XBV keramische kookplaat breng jij in een handomdraai en een mum van tijd een gezonde maaltijd op tafel. De kookplaat is snel opgewarmd, waardoor je daar al weinig tijd aan kwijt bent. Je stelt met de tiptoetsen eenvoudig de temperatuur in en past deze tussentijds gemakkelijk aan. Wordt er in jouw gezin regelmatig een tweede bord opgeschept of kook je vaak al van tevoren? Dankzij de warmhoudfunctie koelt het eten niet af. Ideaal! De kookplaat heeft vier kookzones van drie verschillende groottes en is gemakkelijk schoon te maken.
Bosch PKE611FP1E
De Bosch PKE611FP1E is de goedkoopste van de vijf beste keramische kookplaten van 2025. Ook deze kookplaat heeft vier kookzones met drie verschillende formaten, namelijk 21, 18 en 14,5 cm. Daardoor is hij geschikt voor verschillende pannen. Deze kookplaat is, ondanks de lagere prijs, ook voorzien van verschillende functies en daardoor veilig en handig in gebruik. Het heeft een timer waardoor je het eten niet snel zal laten aanbranden, een kinderbeveiliging zodat hij niet ongewenst gebruikt kan worden en een restwarmte-aanduiding. Het is een inbouwkookplaat en kan daardoor mooi integreren in jouw keuken.
Aankoopgids: alles wat je moet weten over de beste keramische kookplaten
Hoe kun je op een keramische kookplaat besparen?
Zoals gezegd is een keramische kookplaat al een relatief goedkope kookplaat. Voor een prijs tussen de €200 en €300 heb je er al één, voorzien van handige en interessante functies. Door te kiezen voor een keramische in plaats van een inductiekookplaat, bespaar je dus eigenlijk al een hoop geld.
Zit je krap bij kas en wil je het liefst besparen op een keramische kookplaat, dan zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. De kookplaat kan namelijk onwijs uitgebreid zijn met meerdere kookzones en allerlei innovatieve functies. Die extra’s zorgen er natuurlijk voor dat het apparaat duurder wordt. Wil je een goedkopere variant? Kies dan een kookplaat met vier zones die een algemene vorm hebben en dus niet uitbreidbaar zijn voor grotere pannen of pannen met een afwijkende vorm. Hoewel extra’s meer gemak en luxe geven, zijn ze niet per se nodig. Op een kookplaat met vier normale kookzones kan je ook gemakkelijk de lekkerste gerechten bereiden.
Je kunt natuurlijk besparen op de aankoop van een keramische kookplaat, maar het gebruik ervan kost ook geld doordat hij energie verbruikt. In plaats van te besparen op de aankoopwaarde ervan kan je ook besparen op het verbruik van een keramische kookplaat door een zuinige keramische kookplaat aan te schaffen. Dit kun je zien aan de energielabel.
Welke soorten keramische kookplaten zijn er?
Keramische kookplaten werken allemaal op dezelfde manier, namelijk met spiralen die warm worden en daardoor de kookzones verwarmen. Natuurlijk zijn keramische kookplaten wel op andere manieren van elkaar te onderscheiden. Zo kan je kiezen voor een vrijstaande keramische kookplaat of een keramische inbouwkookplaat. De meeste zijn inbouwkookplaten die mooi integreren in jouw keuken, maar soms kan het handig zijn om te gaan voor een vrijstaande kookplaat, zoals voor in een caravan of in een studentenkamer.
Ook verschillen keramische kookplaten van elkaar in de hoeveelheid en formaten kookzones. De meeste kookplaten hebben vier kookzones, maar ze zijn er ook met twee, vijf of zes kookzones. Heb je een kleine keuken en kook je meestal niet met meer dan twee pannen tegelijk? Dan is een keramische kookplaat met twee kookzones voldoende en houd je meer ruimte in jouw keuken over. Heb je juist een grote keuken en kook je graag uitgebreid? Dan is een keramische kookplaat met vijf of zes kookzones helemaal iets voor jou.
De kookzones hebben verschillende formaten en functies. Zo zijn sommige voorzien van twee ringen, waardoor je deze kan vergroten of verkleinen voor het juiste gebruik bij een bepaalde pan. Andere kookzones zijn in de breedte uit te breiden, waardoor je er pannen met een afwijkende vorm op kan gebruiken.
Kortom, hoewel keramische kookplaten allemaal op dezelfde manier jouw eten verwarmen, is er een duidelijk onderscheid te maken in een vrijstaande en inbouwkookplaat en in de hoeveelheid en formaten kookzones.
Welke keramische kookplaten is de beste budget koop?
Vergeleken met andere elektrische kookplaten is een keramische kookplaat over het algemeen al goedkoper. Hierdoor is het kiezen voor een keramische kookplaat al budgetproof. Wil je niet te veel uitgeven, maar ook niet te veel inleveren op de kwaliteit en functies van een keramische kookplaat? Dan is de reeds genoemde Bosch PKE611FP1E een goede keuze. Deze keramische kookplaat is relatief goedkoop, maar wel voorzien van een aantal handige functies. Zo heeft het een timerfunctie, kinderbeveiliging en restwarmte-aanduiding. Je bespaart hiermee dus op de centen, maar niet op de veiligheid en het gemak die het apparaat biedt.
Wat zijn de populairste keramische kookplaten merken?
Keramische kookplaten worden door veel merken gemaakt. Van high-end tot budgetproof merken. Natuurlijk kunnen niet al deze merken de beste en meest gekochte keramische kookplaten maken, waardoor er drie uitspringen. Kijk je naar de lijstjes van keramische kookplaten met de beste prijs-kwaliteitsverhouding of die het meest populair zijn, dan zijn de meeste keramische kookplaten gemaakt door Zanussi, Siemens en Bosch. Een leuk feitje is dat Siemens en Bosch beide onderdeel uitmaken van de BSH Home Appliances Group. Deze grootste producent van huishoudapparatuur in Europa doet het dus enorm goed op het gebied van keramische kookplaten.
Aankooptips voor de beste koop
Wil je een keramische kookplaat aanschaffen, dan wil je natuurlijk die ene kookplaat uitkiezen die perfect bij jou en jouw wensen past. Daarvoor moet je op een aantal punten letten.
Afmetingen
Allereerst is het belangrijk dat de keramische kookplaat de juiste afmetingen heeft. De meeste kookplaten hebben een breedte van 60 cm, maar ze zijn er ook groter. Heb je veel ruimte en wil je een kookplaat met meerdere of grotere kookzones? Dan kan deze een breedte van 70, 80 of 90 cm hebben. Meet van tevoren de nismaten of reken uit welk formaat jouw kookplaat moet hebben en let hierop bij de aanschaf ervan.
Kookzones
Zoals al vaker benoemd is, hebben de meeste keramische kookplaten vier kookzones, maar ze kunnen er ook twee, vijf of zes hebben. Het kan allerlei redenen hebben om te kiezen voor een bepaald aantal. Met twee zones ben je natuurlijk minder flexibel, maar gebruik je wel minder ruimte in jouw keuken. Met zes zones kan je veel pannen tegelijkertijd gebruiken voor uitgebreid koken. Ook kunnen de kookzones verschillende vormen hebben en zijn sommige uit te breiden, te vergroten of te verkleinen. Het is dus verstandig om van tevoren te bedenken hoeveel en wat voor kookzones jij over het algemeen zal gaan gebruiken. Ben je een hobbykok en flans je regelmatig culinaire gerechten in elkaar? Dan kan een keramische kookplaat met zes en/of uitbreidbare kookzones erg aantrekkelijk zijn.
De stroomvoorziening
Met een keramische kookplaat kook je op elektriciteit. Het vraagt een hoog vermogen waardoor het belangrijk is dat je de juiste aansluiting en stroomvoorziening hebt. Keramische kookplaten zijn meestal 2 of 3 fasen kookplaten. Voor een fasen 2 kookplaat heb je in je meterkast een gekoppelde stroomgroep nodig, te herkennen aan twee blokjes met één gedeelde hendel. Een 3 fasen kookplaat heeft krachtstroom nodig. Daarvoor heb je in de meterkast vier gekoppelde groepen met één gedeelde hendel om de groepen mee aan of uit te zetten. Op krachtstroom kan je zowel een 2 fasen als 3 fasen kookplaat gebruiken.
Extra’s
Keramische kookplaten worden de laatste tijd meer en meer voorzien van interessante functies en eigenschappen. De timerfunctie is al een aantal keer voorbijgekomen. Deze zit in de kookplaat geïntegreerd en zorgt ervoor dat je goed in de gaten kan houden hoelang jouw eten al kookt of gaart. Sommige timers kunnen er ook voor zorgen dat de kookplaat automatisch uitgaat wanneer de tijd om is. Zo koken jouw aardappelen nooit meer te lang.
Een andere functie is de restwarmte indicator. Met behulp van rood licht in de kookzone wordt aangegeven dat deze nog warm is. Hoe minder vel het licht schijnt, hoe meer hij is afgekoeld. Dit voorkomt dat je de kookzone per ongeluk aanraakt terwijl het nog warm is, waardoor jij je er minder snel aan zal branden.
Als laatste zijn sommige kookplaten voorzien van een overkookbeveiliging. Mors je per ongeluk iets op een kookzone die aanstaat of kookt een pannetje over? Dan schakelt de kookzone direct uit. Je kunt hem dan snel schoonmaken waarna je weer verder kan koken.
Bedenk voorafgaand wat voor functies en eigenschappen jouw ideale keramische kookplaat moet hebben. Let er vervolgens op dat de kookplaat deze bezit.
Laatste keramische kookplaten trends van 2025
Waar vroeger standaard op gas werd gekookt, stappen tegenwoordig veel mensen over op elektrisch koken. Koken op een keramische kookplaat is daar een vorm van. In nieuwbouwwoningen wordt vaak zelfs geen gas meer aangelegd en nieuwe keukens worden ook veelal voorzien van een elektrische kookplaat. Dat komt onder andere doordat de overheid het doel heeft gesteld dat alle huizen in 2050 aardgasvrij zijn, om zo de uitstoot van CO₂ te verminderen. Door nu voor een keramische kookplaat te kiezen, ben je vast voorbereid op de toekomst. Naast dat de overheid dit doel heeft gesteld, stappen veel mensen ook uit eigen overtuiging en vanuit duurzaamheidsoverwegingen over op elektrische koken.
Een andere trend is op dit moment dat er meer nadruk wordt gelegd op het design van een kookplaat. Men vindt het steeds belangrijker dat de kookplaat strak en modern is, met een mooi bedieningspaneel en een goede afwerking.