Besparen op energie nu thuiswerken de norm lijkt te worden
Het ‘nieuwe werken’ wint eigenlijk al jaren aan populariteit. Door de coronacrisis is dit echter nog eens in stroomversnelling gekomen. Experts geloven dat we ook na de crisis veelvuldig vanuit huis zullen blijven werken. Dit brengt echter wel weer wat extra zorgen met zich mee. Zo ook als het gaat om het energieverbruik. Hoewel bedrijven op hun zakelijke energie kunnen minderen nu er minder op kantoor wordt gewerkt, zullen medewerkers wellicht meer energie gaan verbruiken in huis. En dat is – zeker nu de energieprijzen historisch hoog liggen – uiteraard niet gewenst.
Maar hoe bespaar je dan wél op energie nu thuiswerken de norm lijkt te worden? We zetten een aantal tips op een rijtje.
Vul een thermoskan aan het begin van de ochtend
Nu je thuiswerkt drink je misschien wel veel meer thee of koffie. Hoe makkelijk is het immers om telkens even een tripje naar de keuken te maken en de koffiemachine of waterkoker aan te drukken? Niemand die op je let als jij van je favoriete drankje smult. Toch zorgt dit iedere keer wel voor extra energieverbruik. Iedere keer dat jij de waterkoker of koffiemachine aanzet, verbruik je weer meer energie. Daarom is het beter om dit slechts éénmalig en dan direct goed te doen. Begin daarom iedere ochtend met het vullen van een thermoskan met jouw favoriete drankje. Dit zal natuurlijk geen honderden euro’s schelen op de energierekening, maar ook alle kleine beetjes helpen.
Voorkom sluipverbruik
Klaar met thuiswerken? Trek dan alle stekkers uit het stopcontact. Laat nooit de stekker gewoon zitten. Ook niet als alle apparatuur is uitgeschakeld. Zolang deze met het stopcontact zijn verbonden, verbruiken ze alsnog energie. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Daarom is het goed om één stekkerblok te reserveren voor alle apparatuur die tijdens het thuiswerken worden gebruikt. Denk aan werkverlichting, de oplader van je laptop, enzovoorts. Op die manier kan je de stekkers eenvoudig in één klap verwijderen en bespaar je binnen mum van tijd tientallen euro’s op de energierekening. Toch weer mooi meegenomen.
Lagere temperatuur voor meer productiviteit
Natuurlijk ben je dol op een warm en comfortabel huis. Voor veel mensen betekent dit ook dat ze gedurende de wintermaanden de thermostaat lekker hoog opstoken. Maar wist je dat de ideale temperatuur in huis tussen de 19 en 21 graden ligt? Tijdens het werken mag de temperatuur zelfs wel op de 19 graden blijven staan. Een te hoge temperatuur maakt namelijk meer durf en zorgt voor minder concentratievermogen en zo ook een lagere productiviteit. Door de temperatuur in huis te verlagen, zal je dan ook merken dat het werk een stuk beter zal gaan. Bovendien wen je al snel aan deze temperatuur. Toch te koud? Ga dan bij het raam zitten voor wat extra warmte als de zon op het gas staat of trek een extra warme trui aan.
Je verhoogt hiermee immers niet alleen de productiviteit, maar verlaagt ook nog eens de energierekening. De kosten voor gas zijn immers niet mis tegenwoordig. Iedere keer dat jij je thermostaat lager zet, bespaar je ongelooflijk veel geld.