Besparen op de energiekosten van kerstverlichting en versiering: hoe moet dat?

In de decembermaand gaat alles om gezelligheid. Lekker eten, mooie versieringen en gezellige lichtjes die branden, maar hoe zit dat met je energierekening?

Besparen

Als je wil besparen is december misschien niet de perfecte maand om daarmee te beginnen. Er moeten cadeautjes worden gekocht. Het eten is feestelijk en uitgebreid. Er horen natuurlijk ook dagjes weg bij deze maand en dan moet het huis ook nog versierd worden. Om maar niet te beginnen over de kerstboom. Er moet natuurlijk ook een kerstboom worden gekocht. Dat klinkt niet echt als een goede start om te beginnen met besparen, toch kan je in december al een hele slag maken. Als je in deze maand op een paar kleine dingetjes let, bespaar je zo €60 aan extra energiekosten.

Led verlichting

De traditionele kerstverlichting moet steeds meer plaatsmaken voor slimmere en duurzame verlichting. Zo kan je bijvoorbeeld al heel veel lampjes met led verlichting kopen. Over het algemeen gaat led verlichting een stuk langer mee dan traditionele verlichting of spaarlampen. Het is dus altijd een goede zaak om over te stappen op led verlichting in je huis, maar ook met kerstverlichting is dit een goede zet! Led verlichting is over het algemeen wel iets duurder om aan te schaffen. De investering heb je er echter zo uit. De led lampjes zijn dus een stuk zuiniger dan traditionele kerstverlichting en daarbij komt ook nog dat ze het stukken langer volhouden. Deze nieuwe verlichting kan je dus jarenlang gebruiken en dat is de investering wel waard.

Fairybell kerstboom

Ben je groot fan van een mooie verlichte kerstboom in je tuin? Wees niet getreurd. Je hoeft dat niet per se te laten als je wil besparen op de energiekosten deze kerst. Als je wil besparen op een grote kerstboom in de tuin, ben je goedkoper uit met de Fairybell kerstboom 3 meter. Deze is niet zo groot als de meeste vlaggenmast kerstbomen die je wel eens ziet en hij is voorzien van led verlichting. Je kan hem gemakkelijk op een paal zetten in de tuin. Met deze fairybell kerstboom van 3 meter haal je de gezelligheid naar de voortuin en je bent niet te veel kwijt aan kosten voor de verlichting buitenshuis.

Buitenverlichting

Als je buitenshuis wil gaan versieren met bijvoorbeeld een fairybell kerstboom of andere lichtslingers is het belangrijk om te alle tijden te kiezen voor led lampjes of lichtsnoeren die resistent zijn tegen het weer, vocht en vuil. In december kan het weer een behoorlijke rol spelen. Regen of sneeuw zit er altijd wel tussen en ook de kou kan sommige verlichting aantasten. Kies daarom voor (veilige) led verlichting waarvan je weet dat ze niet zomaar kapot gaan. Op de verpakking staat het vaak vermeld als ‘IP23’. Sommige lampjes werken met een transformator die netspanning omzet naar een lagere spanning, bijvoorbeeld 12 of 24V. Dat verkleint ook de risico’s.

Steek de verlichting in een slimme stekker

Het leven wordt er een stuk makkelijker op als je in het bezig bent van een slimme stekker. Hoe dan ook, niet per se alleen met kerst. Maar voor je kerstverlichting is zo’n slimme stekker wel extra handig. Als je de kerstverlichting in een smart plug steekt, is de verlichting gelinkt aan je smartphone. Zo kan je via je smartphone de lichtjes aan of uitdoen wanneer jij wil. Er zijn ook slimme stekkers die automatisch aan of uitgaan op een specifieke tijd of als het donker begint te worden. Toch gaat dan het smart effect een beetje verloren.

Wanneer je een stekker instelt op aangaan als het donker wordt, zal de verlichting al om vijf uur ’s avonds gaan branden. Waarschijnlijk blijft de verlichting de hele avond aanstaan. Dat zijn aardig wat uren waarop de kerstverlichting aan staat. Dat is natuurlijk zonde als je pas om acht uur ’s avonds thuiskomt. Met een slimme stekker die verbonden is aan je smartphone, kan jij de verlichting aandoen wanneer je bijna thuiskomt. Zo kom je toch aan in een gezellig verlicht huis en verlies je geen onnodige stroom als je er niet bent.

Groepeer verschillende decoratie met kerstverlichting

Een huis met smartactiviteiten, staat erom bekend om apparaten te kunnen koppelen met elkaar. Het groeperen van apparaten kan zinvol zijn als het gaat om besparen. Je kan met je smartphone al je apparaten in een keer tegelijk aanzetten. Je kan echter nog verder gaan dan alleen groeperen. Het is mogelijk om scenario’s te creëren met een smart home. Je kan bijvoorbeeld je verlichting aan laten gaan als je de kamer binnenkomt. Dat kan allemaal automatisch als je ook een slimme deursensor hebt. Het lijkt misschien wat overdreven, maar leuk is het natuurlijk wel. Het creëren van deze zogeheten scenario’s gaat alleen als je een wat groter slim ecosysteem hebt. De apparaten zijn dan makkelijk met elkaar te verbinden en geloof het of niet. Het kan daadwerkelijk schelen op je energierekening.

Zet de thermostaat lager met bezoek

December is natuurlijk een gezellig maand. Vol cadeautjes, eten, borrels en gezelligheid. Dat betekent ook veel mensen over de vloer tijdens bezoekjes. Om energie te besparen kan je tijdens deze bezoeken de thermostaat een graadje lager zetten. Meerdere mensen samen in een ruimte, maken de kamer vaak zelf al warm. Dan kan de kachel best wat lager! Krijgt iemand het toch koud? Bied een lekker drankje aan. Een warme kop thee helpt ook altijd al gauw of heb een warm dekentje paraat. Blijft het fris in de kamer? Dan kan de thermostaat natuurlijk wel wat omhoog, maar je hebt in ieder geval deze avond al wat bespaard!