Alles wat je moet weten over eiwitten

Het eiwit is een bouw- en voedingsstof wat je lichaam nodig heeft. In het dagelijks leven maken we onderscheidt tussen twee soorten eiwitten: plantaardige en dierlijke eiwitten. De dierlijke eiwitten worden veel gebruikt in vlees, vis, melk, kaas en eieren. De plantaardige eiwitten komen veel voor in peulvruchten, noten, brood en allerlei andere soorten graanproducten. Een volwassen persoon heeft ongeveer 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Er zijn een aantal groepen waarbij onderscheid worden gemaakt; zij hebben over het algemeen wat meer eiwitten nodig. Het gaat hierbij om de volgende groepen: veganisten, vegetariërs, zwangere vrouwen, vrouwen wie voeding geven aan hun kinderen en kinderen zelf. Bij specifieke aandoeningen of wonden en krachtsporters verlangen vaak ook naar extra eiwitten.

Waarom zijn we eiwitten nodig?

Het is belangrijk dat het menselijk lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt gedurende de dag. De eiwitten bevatten namelijk verschillende aminozuren en zonder deze aminozuren kan je niet leven. De aminozuren zorgen onder andere voor de opbouw van de cellen en vele andere processen in je lichaam. Daarnaast helpt de juiste hoeveelheid eiwitten in jouw huidige maaltijden om op gewicht te blijven. De eiwitten dragen bij aan de juiste verzadiging van jouw lichaam en is daarnaast belangrijk om je spierweefsel in stand te houden. De eiwitten in jouw lichaam blijven in ontwikkeling en vernieuwen zich. Voor het vormen van deze nieuwe cellen zijn er voldoende eiwitten nodig. Dit is onder andere ook de reden dat kinderen meer eiwitten nodig zijn; ze zijn nog volledig in ontwikkeling.

Sporters en eiwitten

Vele krachttrainers of duursporters hebben meer behoefte aan eiwitten dan wanneer je niet sport. De meeste sporters nemen naast hun huidige voeding geen speciale eiwitten. Door middel van de eiwitten krijgen ze over het algemeen al voldoende eiwitten binnen gedurende de dag. Na een intensieve training is het wel raadzaam om voldoende eiwitten in te nemen. De eiwitten zorgen namelijk voor het groeien en het herstel van de spieren. De plantaardige eiwitten in shake of smoothie vorm zijn bestemd voor extreem intensieve sporters, denk hierbij aan bodybuilders of andere krachtsporten die erg fanatiek zijn. Als recreatieve sporter ben je deze producten over het algemeen niet nodig.

Plantaardige eiwitten

Ieder eiwit is uniek in haar samenstelling. Een dierlijke eiwit is over het algemeen beter voorzien van de juiste aminozuren, maar de dierlijke eiwitten bevatten helaas ook omega-6 vetzuren. Deze vetzuren verhogen de kans op ontstekingen in je lichaam. Daarnaast worden de zwavelhoudende stoffen in jouw lichaam eerder verzuurt bij een dierlijke oorsprong van de eiwitten. De plantaardige eiwitten hebben dit geluk niet. De plantaardige eiwitten bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze aspecten zorgen voor een goede ondersteuning van jouw lichaam en immuunsysteem. De plantaardige eiwitten zijn daarnaast ook erg goed voor de werking van de darmen in het menselijk lichaam. Het enige nadeel van de plantaardige eiwitten is het niet tegelijk kunnen aandragen van de aminozuren. Dit is geen enkel probleem bij de juiste afwisseling van jouw lichaam. Door middel van de plantaardige eiwitten kom je gemakkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten.