Alle verschillende type batterijen op een rij
Je stopt hem misschien gedachteloos in je fotocamera, zaklamp of in de speelgoedauto van je kind, maar zonder die batterij doet het apparaat niets. Er zijn heel veel verschillende soorten batterijen. En je hebt vast al eens gemerkt dat als je de verkeerde batterijen in een apparaat steekt, er niets gebeurt. In deze blog zetten we de verschillende type batterijen eens op een rijtje. Want zonder die kleine schakel ga je geen foto maken of licht in het donker creeeren. Lees je mee?
Dat kleine energiebommetje is al heel oud. In 1748 werd de term voor het eerste gebruikt door Benjamin Franklin. Er werd heel wat jaren flink geëxperimenteerd met elektriciteit. Tot dat in 1800 er een combinatie werd ontdekt van zinken schijfjes, vilt en een zoutoplossing: de batterij was écht geboren.
Hoe werkt zo’n batterij nou?
Binnen in een batterij wordt er een chemische reactie van elektronen vrijgemaakt. Dit is de minpool. Tegelijkertijd wordt er aan de pluspool een andere chemische reactie ontwikkelt. Door het verschil dat hier ontstaat, wordt er een stroom energie van elektronen door de batterij richting het apparaat gestuurd. Hierdoor begint het lampje te branden.
Er zijn heel veel verschillende soorten batterijen. De eerste tweedeling die we kunnen maken, zijn wegwerpbatterijen en oplaadbare batterijen. Je kunt een wegwerpbatterij maar eenmalig gebruiken. Wanneer alle energie is verbruikt, moet je hem naar een speciaal inleverpunt brengen voor lege batterijen. Zodat ze kunnen worden recyclet.
Er zijn heel veel soorten wegwerpbatterijen:
- Knoopcel batterij
Dit is een heel dunne, ronde en platte batterij. De knoopcel batterij wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld horloges, calculators en afstandsbedienings. Je vindt deze batterij in de winkel ook onder de benaming: CR 2032 batterijen.
- AA-batterij
Dit is de meest voorkomende batterij, bijvoorbeeld voor speelgoed en wekkers. Andere namen LR6, penlite of mignon batterij.
- AAA-batterij
Dit is het kleinere broertje van de AA-batterij. Deze doe je ook vaak in speelgoed maar ook in koptelefoons. Andere naam deze batterij is potlood, micro batterij of L3.
- C-batterij
Deze batterij wordt ook wel Engelse staatbatterij of Baby genoemd. Deze batterij heeft een flinke diameter is daardoor groter dan de bovenstaande batterijen. En gaat vaak in een sterke zaklamp maar ook in meetapparatuur.
- D-batterij
Deze knoeperd is nog groter dan de vorige. En wordt ook wel mono of grote staatbatterij genoemd. Naast zaklampen kan deze ook in laserapparatuur.
Oplaadbare batterijen
Naast wegwerpbatterijen zijn er ook heel goed oplaadbare batterijen. Deze batterijen werken iets anders dan de wegwerpbatterijen. Dat komt omdat de elektronen wederkeerbaar zijn. Hierdoor kun je ze weer opladen. De externe stroombron zorgt ervoor dat de chemische processen waar we eerder over schreven zich omdraaien en in omgekeerde richting weer gaan. Oplaadbare batterijen zijn er ook in veel verschillende vormen en maten. Om deze batterijen op te laden heb je een externe stroombron zoals een batterijlader nodig. Wegwerpbatterijen kun je niet opladen met deze batterijlader.
En vergeet niet: lege (wegwerp)batterijen? Inleveren maar. Het inleveren van lege batterijen kan vaak bij supermarkten, doe-het-zelfzaken en bij scholen.