9 dingen die elke beginnende handelaar moet weten
Als je begint met beleggen kan het zijn dat je totaal overdonderd wordt door alle verschillende dingen die hierbij komen kijken. Mensen hebben het over brokers, effecten, goederen en ETF’s. Als je een bekende belegger bent dan zul je weten wat deze termen betekenen, maaranders heb je waarschijnlijk geen idee. Ben je benieuwd naar de wereld van beleggingen en zou je dit ook willen doen? Dan is het slim om eerst de volgende tien zaken te weten!
Beleg alleen met geld wat je kunt missen
Beleggen is leuk, maar het moet niet ten koste gaan van je dagelijks leven. Je moet nog wel kunnen rondkomen en geen last ondervinden van je eerdere beleggingen tijdens het doen van de boodschappen. Om erachter te komen zou je eerst een paar maanden kunnen oefenen met het aan de kant zetten van geld (geen spaargeld, zo zou je beleggingsgeld niet moeten zien), maar geld wat je echt ‘overhoudt’. Wil je bijvoorbeeld elke maand 200 euro aan de kant zetten om te sparen, probeer dan eens of het ook lukt om 250 euro aan de kant te zetten. Is dat het geval en red je dat makkelijk in de maand, dn zou je die vijftig euro kunnen gebruiken om te beleggen.
Kies een goede broker
Een broker is de Engelse term voor ‘beurshandelaar’. Anno 2024 betekent dat eigenlijk zoveel als een goed platform dat je kan helpen in het realiseren van jouw beleggingsdoelen. Vroeger waren brokers professionele beurshandelaren die je op de fysieke beurs een eindje op weg konden helpen, maar tegenwoordig zijn brokers online platformen waarop jij gemakkelijk investeringen kunt doen. Bekende Nederlandse brokers zijn bijvoorbeeld eToro of DeGiro.
Het verschil tussen daytrading of effecten op lange termijn
Als je besluit te beleggen in effecten of obligaties, dan doe je dit vaak voor lange termijn. Obligaties sluit je vaak zelfs af voor meerdere jaren en zijn niet één twee drie terug te draaien. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om te kunnen beleggen of handelen op korte termijn. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als daytrader, oftewel daghandelaar. Deze posities worden maximaal een paar uur opengehouden, maar dat kan ook slechts een paar seconden zijn. Daghandelaars baseren hun keuzes vaak op eerdere data en eerdere analyses. Op basis hiervan (hun verwachtingen voor de toekomst dus), kunnen ze beslissingen maken voor hun investeringen.
Verwacht niet te veel
Veel mensen gaan beleggen omdat ze bijvoorbeeld een pensioen voor later op willen bouwen. Dat is heel begrijpelijk, maar toch is het goed om erover na te denken wat je precies wil bereiken met de beleggingen die je doet. En; of dat haalbaar is. Of je veel winst gaat maken met het oden van beleggingen is namelijk nooit zeker: je bent compleet afhankelijk van de koers en als deze ineens verandert kan het zomaar zijn dat jouw winst helemaal wegvalt.
Verdiepen in beleggen
Beleggen zonder dat je enige kennis van zaken hebt kan natuurlijk, maar vergroot de risico’s o9p verlies enorm. Om de kans op winst zoveel mogelijk te vergrote, is het dus verstandig om je van tevoren te verdiepen in beleggingen en alles wat hierbij kunt kijken. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Over beleggen zijn honderden boeken geschreven, en online zijn er meerdere Youtube video’s te bekijken over doet doen van investeringen.
De kosten van beleggen
Natuurlijk ben je geld kwijt wanneer je gaat beleggen – omdat je een investering doet. Toch kan het doen van beleggingen je ook extra geld kosten, bijvoorbeeld omdat je voor de transactiekosten van een broker moet betalen. Daarom is het verstandig om je, voordat je je bij een bepaalde broker aansluit, eerst goed in te lezen in alle kleine lettertjes. Hoe hoog zijn de transactiekosten, en moet je bijvoorbeeld iets betalen wanneer je je winst wil overzetten naar je bankrekening?
Laten beleggen of zelf beleggen?
Je kunt je geld ook laten beleggen door een expert. Helaas kost dit ook vaak geld en wanneer je kleine investeringen wil doen, is het vaak niet eens lucratief. Ga je zelf je geld beleggen, dan is het wel belangrijk dat je constant de markt in de gaten houdt en beslissingen maakt op het juiste moment van de koers. Is dit niets voor jou of vind je dit te veel moeite? Dan is het zeker de overweging waard om iemand voor jou te laten beleggen.
Risico spreiden
Als je al je geld in één aandeel stopt, dan ben je natuurlijk veel gevoeliger voor fluctuaties van de markt. Door je beleggingen veel te spreiden, ben je minder afhankelijk van het succes of verlies van een bedrijf op de markt. Zo ben je eerder verzekerd van een vast, passief inkomen. Als je ervoor kiest om veel te investeren in één aandeel, zorg dan dat je actief blijft bijhouden wat er op de markt gebeurt en wat er te verwachten valt in de toekomst. Houd bijvoorbeeld regelmatig de beur sin de gaten of lees kranten zoals het FD.
Baseer je gedrag (niet altijd) op korte termijn
Tenzij je aan het daytraden bent, hoef je je gedrag niet te baseren op korte fluctuaties van de markt. De koers blijft fluctueren, en hoewel de koers soms vijf dagen kan dalen kan hij ook in één dag weer omhoogschieten. Probeer dus je gedrag niet te baseren op een paar dagen, maar kijk naar de overall trend: hoe gaat het bijvoorbeeld de laatste weken of maanden met de koers? Zie je dat dit over langere tijd slecht gaat, dan zou je ervoor kunnen kiezen om je aandelen weer te verkopen.