6 groene voornemens waar je nu mee kunt starten

Op 20 januari was het Blue Monday. De dag waarop we collectief een beetje teleurgesteld zijn in het nieuwe jaar en de realisatie van onze voornemens (of het ontbreken ervan). Goede voornemens houden we niet altijd vol omdat we te veel tegelijk willen doen. Dit geldt ook voor groene voornemens. Door kleine stapjes te zetten die passen in je normale leefpatroon, houd je je groene voornemen wél goed vol, en kan zo’n voornemen zelfs een verslavende uitwerking hebben. Waar één groene stap wordt gezet, volgen er vaak meer!

Hieronder vind je een top zes van laagdrempelige groene voornemens waar je elk moment van het jaar mee kunt starten.

1. Stap over op groene stroom

Onze stroom komt nog steeds vooral van fossiele brandstoffen. Dat moet snel anders. Gelukkig beschikken we over de wind en zon als oneindige energiebronnen en alle technieken om daar stroom uit te halen. Maar niet alle stroomleveranciers zijn daadwerkelijk zo groen als de reclames beloven. Bekijk onze stroomranking om te controleren hoe duurzaam jouw huidige stroomleverancier is. Groene stroom is niet per se duurder, het kan zelfs goedkoper uitpakken om over te stappen. En in de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen. Als je overstapt, geeft de nieuwe leverancier de beëindiging van je oude contract door aan je oude leverancier. Het is dus minder werk dan je denkt, met meer impact dan je zou denken!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Bron afbeelding: Eerlijke Geldwijzer (december 2018)

2. Stap over naar een groene bank

Wist je dat er duurzame en minder duurzame banken zijn? Afhankelijk van het investeringsgedrag en de dagelijkse operatie van de bank, kan je een groenere keuze maken. Op de website Eerlijke Geldwijzer vind je een overzicht van banken en hun duurzaamheidsscore op verschillende onderwerpen. Check jouw bank en stap eventueel over naar een groenere bank. Overstappen veel gedoe? Dat valt ook bij banken alles mee! In Nederland kun je bij het afsluiten van een rekening de overstapservice aanvragen, waarmee de bank je het meeste werk uit handen neemt. Overstappen is daardoor zo geregeld. Check ook eens jouw verzekeraar of pensioenfonds op duurzaamheid. Daar vind je ook meer informatie over op de website van Eerlijke Geldwijzer.

3. Eet een dagje geen vlees

Meer dan 60% van de Nederlanders vindt elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Een goed voornemen dat daarbij past is: eet wat vaker een dagje plantaardig of in ieder geval geen vlees. De veeteelt stoot namelijk enorm veel broeikasgassen uit. Door vaker te kiezen voor een plantaardig of vegetarisch alternatief, verklein je jouw impact op het klimaat. Zo wordt voor een rundvleeshamburger zo’n acht keer meer water gebruikt (430 liter per kilo vlees) dan voor een bonenburger (50 liter per kilo product). Ook veroorzaakt de productie van een vleesburger zeven keer meer uitstoot (21 kilo CO2 per kilo vlees, tegenover 3 kilo CO2) (Bron: Blonk Consultants, 2017). Elke extra dag dat je geen vlees eet, is dus klimaatwinst, een goed groen voornemen.

4. Pak vaker de fiets

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid: pak de fiets! Even flink bewegen zorgt voor endorfine in je lijf die je een prettig gevoel geven. Je kunt het bewegen vaak combineren met iets dat je toch al wilde doen (woon-werkverkeer, boodschappen, familiebezoek). Ook in je vrije tijd kun je in plaats van bewegen op een apparaat in een zweterige sportschool kiezen voor een uur beweging in de buitenlucht, of stedentripjes maken met de trein gecombineerd met de OV-fiets. Geniet van de natuur die Nederland te bieden heeft. Of je nu te voet gaat of op de fiets stapt, er valt nog veel moois te ontdekken. Jij knapt ervan op, en het milieu ook, als jij de auto vaker laat staan.

 

5. Maak groenere vakantieplannen

Januari en februari zijn in Nederland de maanden bij uitstek om vakanties te plannen. Wil je in je vrije tijd mooie avonturen beleven? Dan is het niet nodig om daarvoor (meerdere keren per jaar) in het vliegtuig te stappen. Waan je in Nieuw-Zeeland in Isle of Skye (Schotland), of ruil Thailand in voor Kroatië.

6. Koop minder en koop beter

Kijken, kijken, niet kopen… Dat gaat lang niet meer op voor de gemiddelde Nederlander. Dat is zonde, want door minder of slimmer te kopen, kunnen we onze klimaatimpact al aanzienlijk verlagen. Hoe je dat doet? Een eerste stap is je vaker af te vragen of je iets écht nodig hebt. Extra plezier kun je behalen door mooie tweedehands spullen te scoren bij de kringloop of op Marktplaats en die een tweede leven te geven. Dat geldt voor kleding, meubels, huisraad en eigenlijk alle spullen die je koopt. Vraag je daarnaast van te voren af hoe veel en hoe lang je hier plezier van gaat hebben en of er eventueel een duurzamer alternatief is. Bijvoorbeeld door bestaande spullen een nieuw likje verf te geven (zogeheten upcycling), apparaten te laten repareren of door spullen die je slechts af en toe gebruikt, te lenen van iemand anders.

Had je al goede voornemens  voor dit jaar uitgesproken, maar zijn die nog niet gelukt? Geen zorgen. Goede voornemens zijn er niet alleen om op Nieuwjaarsdag te verkondigen aan de visite. Je kunt het hele jaar door starten met (nieuwe) goede voornemens. Overweeg je bijvoorbeeld jouw huis te verduurzamen? Houd dan onze nieuwsbrief in de gaten! We starten begin 2024 met een nieuwe campagne om Nederlandse huizen nog een stukje groener te maken. To be continued…