5 Manieren om energie te besparen in huis

lighted light bulb in selective focus photography

Het besparen van energie is iets waar we in 2022 niet alleen vanwege duurzaamheid mee bezig zijn, maar ook vanwege de torenhogen energiekosten. Veel huishoudens zijn dankzij de hoge rekeningen maandelijks gaan kijken naar hun verbruik en zijn tot de conclusie gekomen dat er wel wat minder verbruikt kan worden. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog gaan we kijken naar vijf manieren om energie te besparen in huis.

1. Zorg dat alle kieren dicht zijn

Bekijk alle ramen en deuren, maar ook alle andere openingen naar het huis. Al die kleine openingen waardoor je licht kunt zien, zorgen dat koude lucht naar binnen komt en warme lucht naar buiten gaat.

Vervang waar mogelijk kozijnen en gebruik tochtstrippen voor extra afdichting.

2. Neem LED sensorlampen

Het is zeker een goed idee om alle lampen naar LED lampen te vervangen, maar je kunt alsnog vergeten de lichtschakelaar uit te zetten, waardoor je alsnog onnodig stroom verbruikt. Door een LED sensorlamp aan te schaffen kun je dit voorkomen. De lamp springt aan als je binnen loopt en uit als je aar buiten gaat. Deze lampen zijn overigens ook ideaal in de tuin, ter vervanging van een reguliere bouwlamp.

3. Vervang oude witgoed

Het kan misschien even een investering zijn, maar als je een oude koelkast of diepvries hebt die constant loopt, is het heel verstandig deze in te ruilen voor een nieuwer en vooral energiezuiniger exemplaar. Je maandelijks verbruik zal flink omlaag gaan, waardoor je de investering al snel hebt terugverdient.

Het hoeft niet alleen witgoed zijn wat vervangen kan worden, een oude computer of televisie verbruikt ook veel meer stroom dan de huidige modellen. Als er een apparaat is wat jij veel gebruikt, kan deze het beste zo zuinig mogelijk zijn.

4. Maak een gewoonte van deuren sluiten

Als de temperatuur in huis flink naar beneden zakt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle deuren gesloten zijn. Zo kan de warmte dat overdag door de zon de kamer in komt tenminste een beetje blijven hangen in die ruimte.

5. Haal gordijnen én rolluiken

Als je geen HR+++ glas hebt kun je het beste gordijnen halen, zelfs als je rolluiken hebt. Als je rolluiken hebt dan is dit ideaal want je kunt een dubbele isolatie laag in de avond aanbrengen.

Dikke isolerende gordijnen voor alle deuren dat naar buiten gaan is een goede manier om flink wat energie te besparen. Zorg er wel voor dat alle rolluiken en gordijnen overdag worden geopend om de warmte van de zon binnen te laten.