5 Energiebesparingstips die je nog niet kent

Onnodig energie verbruiken werd altijd al zonde bevonden, maar de laatste jaren lijkt het topic hotter dan ooit tevoren. Nu de aarde steeds meer opwarmt is het heel belangrijk dat wij als mensen milieubewustere keuzes gaan maken, zoals zuinig zijn met ons energieverbruik. De zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier is dan ook een ware trend geworden. Daarnaast zijn er veel standaard tips zoals het uitdraaien van de kraan als je aan het tandenpoetsen bent. Maar wat zijn nou echt handige tips die wat minder bekend, maar wel net zo handig zijn? Wij bespreken de vijf beste in dit artikel.

Sluipverbruik

Soms lijken elektronische apparaten uit, maar staan ze eigenlijk stand-by en slurpt hij ondertussen energie. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die je uitgeschakeld hebt maar waar je nog wel een rood lampje ziet branden. Dit is ontzettend zonde en natuurlijk onnodig, daarom wordt deze vorm van verspilde energie ook wel sluipverbruik genoemd, omdat je jezelf vaak niet bewust bent van de onnodig verbruikte energie. Wist je dat een televisie alleen al tot wel 35 euro aan sluipverbruik kan hebben per jaar? Zet je apparaat dus écht uit, en haal altijd de stekkers uit de stopcontacten als je ze niet gebruikt.

Een heel eenvoudige manier om dit zelf aan te pakken is om gebruik te maken van tochtstrips bij ramen en deuren.

Dicht je kieren

Ook al heb je het misschien iet altijd door, er kan ontzettend veel warmte en daarmee onnodig gestookte energie wegslippen uit je huis als je kieren of gaten niet goed gedicht zijn. Dit wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, maar kan heel veel verschil maken waneer het eenmaal aangepakt is. Een heel eenvoudige manier om dit zelf aan te pakken is om gebruik te maken van tochtstrips bij ramen en deuren.

LED verlichting

Het allergrootste voordeel van LED verlichting is dat het een heleboel energie bespaart. De levensduur van een gloeilamp is 1.000 levensduur in branduren, wat relatief kort is in vergelijking met een spaarlamp (10.000 branduur). Vergelijk je het met LED verlichting, dan zijn gloei- of spaarlampen hier helemaal niets bij, want LED verlichting heeft een levensduur van 100.000 branduren!

Programeerbare thermostaat

Het vervelende van een thermostaat is dat je hem in sommige gevallen alleen ter plekke kunt bedienen. Onhandig, want wanneer je nét lekker in bed ligt, wil je er liever niet uit omdat je de thermosstaat verbeten bent uit te draaien. Herken je dit, dan is een programmeerbare thermosstaat misschien echt wat voor jou. Deze bedien je gewoon vanaf een appje op je telefoon. Perfect voor iedereen die ook wel eens vergeet de thermostaat lager te zetten als hij/zij het huis verlaat. Zorg ook altijd dat je bezig blijft met energie vergelijken, zodat je de meest duurzame aanbieder van energie hebt.

Minder water verbruiken

In principe hoeven we echt niet altijd ons water te laten stromen. Zo hoef je bij een kleine boodschap in principe niet per se de wc door te trekken, ook al begrijpen wij dat je dat misschien wel een fijner en hygiënischer idee vindt. Je zou ook het koude water wat je normaal weg laat stromen op het moment dat je warm water nodig hebt hiervoor kunnen gebruiken. Zo vang je direct twee vliegen in een klap, want het zou natuurlijk zonde zijn om dat koude water zomaar weg te gooien.