4 redenen waarom je elektrisch zou willen rijden

Elektrisch rijden is booming. De verwachting is dat in 2025 een kwart van het aantal verkochte auto’s in Europa elektrisch zal zijn. Rijden op stroom is niet alleen goed voor het milieu: er kleven ook een hoop financiële voordelen aan. Dit maakt een elektrische auto kopen of leasen extra aantrekkelijk. Hier lees je 4 redenen om over te stappen naar elektrisch rijden. Ook geven we tips voor een elektrische auto verzekeren.

1. Je hebt lagere gebruikskosten

Als je een elektrische auto koopt, ben je duurder uit dan met een vergelijkbare brandstofauto. Daar staat tegenover dat rijden op stroom een stuk voordeliger is. Elektriciteit is immers goedkoper dan benzine of diesel, en een volle tank is (veel) duurder dan de kosten die je kwijt bent aan het opladen van je elektrische auto. Bovendien bespaar je ook op onderhoudskosten, omdat een elektromotor doorgaans minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofmotor.

Autoverzekering voor je elektrische auto

Reparaties aan de accu kunnen duur zijn en de meeste elektrische auto’s hebben een vrij hoge dagwaarde. Daarom raden we aan om je elektrische auto goed te verzekeren. Een wa-verzekering is verplicht, maar een all risk-verzekering biedt de meeste dekking. Hiermee ben je niet alleen verzekerd tegen schade aan de auto van de ander, maar ook tegen schade aan je eigen auto.

2. Je krijgt subsidie

Als je als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Met de SEPP (Subsidieregeling Elektrische personenauto’s particulieren) wil de overheid mensen stimuleren om elektrisch te rijden. Wil je een elektrische auto private leasen? Ook dan kun je aanspraak maken op deze regeling.

Met een volledig elektrische auto kun je vanaf 2024 in aanmerking komen voor maximaal €4.000 subsidie. Met een elektrische occasion kun je dit jaar nog een subsidie van € 2.000 aanvragen. Deze regeling loopt tot 1 juli 2025 en zolang de overheid subsidiebudget heeft. Soms zijn er ook regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar. Check bij je gemeente of je hier gebruik van kunt maken.

3. Je betaalt (voorlopig) geen wegenbelasting of BPM

Volledig elektrische auto’s stoten geen directe CO2 uit. Daarom heeft de overheid besloten dat je voor 100% elektrische voertuigen geen Motorrijtuigenbelasting (MRB), ofwel wegenbelasting, hoeft te betalen. Deze regeling liep eerst tot en met 2020, maar is nu verlengd tot en met 2024. Hoeveel je daarna voor je auto betaalt? In 2025 krijg je 75% korting op de wegenbelasting en vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. Hetzelfde geldt voor de aanschafbelasting van een elektrische auto (BPM): als je vóór 1 januari 2025 een 100% elektrische personenauto koopt, betaal je geen BPM.

4. Je draagt bij aan een groene toekomst

Last but not least: met een elektrische auto help je mee aan een schoner milieu en aan de belangrijke energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Brandstofauto’s zijn erg vervuilend en daarom funest voor het milieu: door hun uitstootgassen warmt de aarde nog sneller op. Met een elektrische auto rijd je schoner, zuiniger én stiller.