3 out-of-the-box tips om minder energie te verbruiken
Wanneer je duurzamer of bewuster wil leven, is energieverbruik thuis een punt waarop vaak nog veel te halen valt. De standaard tips kennen we vast allemaal wel: doe een dikkere trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten, douche minder lang, zet apparaten uit in plaats van stand-by en laat geen opladers in het stopcontact zitten, om er maar eens een aantal te noemen. Maar er is nog zoveel meer wat je kunt doen. Wij hebben 3 tips voor je op een rijtje gezet, die misschien niet allemaal voor de hand liggen maar wel degelijk bijdragen aan het verminderen van je energieverbruik.
Raambekleding
Ga in de winter maar eens bij het raam staan: je voelt de kou er vanaf stralen. En wanneer de zon op het raam staat, komt er vaak ook direct warmte van af. Door raambekleding op te hangen, creëer je extra isolatie: de warmte of kou blijft vooral in de lucht tussen het raam en de raambekleding hangen. Vooral in de winter scheelt dit zeker, hierdoor hoeft de verwarming zeker minder te werken.
Maar, de hele dag met de gordijnen dicht is ook geen goed idee. Al was het alleen maar omdat het dan wel erg donker wordt en je dus meer lampen aan gaat doen, wat niet echt bijdraagt aan energiebesparing. Maar er is meer aan raambekleding dan alleen gordijnen. Zo zijn er duettes, die je kunt krijgen met verduisterende kwaliteiten maar juist ook zo dat ze licht doorlaten. Je kunt hierbij spelen met hoe je open of dicht doet. Duettes zijnd oor hun honingraatstructuur bovendien uitermate goed isolerend, beter dan andere gordijnen.
Een ander alternatief is raamdecoratie van Luxaflex. Hierbij denk je misschien aan de welbekende horizontale lamellen, maar zij hebben een veel groter assortiment. Denk aan rolgordijnen, shutters en vouwgordijnen. Ook de eerder genoemde duette gordijnen zijn verkrijgbaar van Luxaflex. Twin Shades, ook wel duorolgordijnen genoemd, zijn ook energiebesparend.
Een rolgordijn, uitgevoerd in dubbele stof, biedt ook isolatie. Daarnaast kan de stof uit banen bestaan, vaak half doorzichtig en ondoorzichtig. Hierdoor is het de perfecte raambekleding wanneer je wilt spelen met binnenvallend licht, terwijl je toch het hele glasoppervlakte bedekt. Zo kun je tegelijkertijd inkijk tegengaan terwijl er wel genoeg licht binnenkomt.
Zo zie je dat er verschillende opties zijn qua raamdecoratie, die energiebesparend zijn en tegelijkertijd passen bij jouw stijl en interieur. Je hoeft zeker niet te kiezen voor dikke, donkere gordijnen om warmte en kou buiten te houden, er zijn ook andere, lichte opties waardoor je toch volop van het daglicht kunt profiteren.
Zet de kraan altijd terug in de koudste stand
Vroeger had je aan een kraan twee knoppen: voor warm en koud water. Tegenwoordig hebben we niet alleen in de douche een mengkraan, ook in de keuken en bij de wasbak zien we steeds vaker kranen met één hendel. Daarmee bedien je zowel de temperatuur als de stroom water die eruit komt. En dat soort kranen kan een onbewuste energieverbruiker zijn. Hoe dat zit? Wanneer je water gepakt hebt, laat je de hendel vaak in dezelfde stand staan. Dat kan koud, warm of iets ertussenin zijn. Vaak staat de hendel echter niet op de koudste stand.
Dat betekent dat de kraan, zodra je die aanzet, warm of lauw water wil leveren en dat dus aan de ketel vraagt. Hierdoor slaat de ketel aan. Ook als jij dus alleen koud water nodig hebt en de hendel wellicht vrijwel meteen naar de koude stand draait. Elke keer dat dit gebeurt, verbruikt de ketel dus even wat energie, terwijl dat niet nodig is. In een gemiddeld gezin gebeurt dit zo’n 40 keer per dag. Wanneer je dus na gebruik de kraan altijd in de koudste stand terugzet, bespaar je die energie. Dat gaat dan toch om enkele tientjes per jaar, mooi meegenomen en een kleine moeite!
Een plafondventilator
Een plafondventilator, die verbruikt toch energie? Dat klopt, maar bij warm weer zorgt ie wel voor een verkoelende bries in de kamer. En dan verbruikt hij flink minder energie dan bijvoorbeeld een airco, dus het is een duurzamer alternatief.
Maar die ventilator aan het plafond kan je in de winter een energiebesparing opleveren. Zo’n ventilator heeft namelijk ook een winterstand. Wanneer je die inschakelt, draait de ventilator precies de andere kant op. Daarmee verspreidt hij geen koele lucht, maar zuigt juist koele lucht van beneden naar boven. Hierdoor stroomt er warme lucht via de wanden naar beneden.
Zo wordt de warmte beter verdeeld over de ruimte, waardoor de thermostaat als het goed is eerder af zal slaan en de verwarming dus minder hard en lang hoeft te werken. Dat leidt er ook toe dat de ketel minder hoeft te doen, waar je ook nog eens energie mee bespaart. Ook hiermee kun je dus aardig wat energie en dus kosten besparen, die zeker opwegen tegen het stroomverbruik van die ventilator.
Wanneer je dus overweegt om een ventilator aan te schaffen, biedt een plafondventilator meer voordelen dan een staande. Bovendien hoef je deze ook niet op te bergen. Mocht je een airco overwegen, voor zowel koelte als warmte, dan kan dit ook een voordelig en vooral duurzamer alternatief zijn.
We hopen je met deze misschien wat ongebruikelijke tips ideeën te hebben gegeven hoe je op verschillende manieren energie kunt besparen. Maar we hopen vooral dat het je laat zien dat je bij elke keuze, klein of groot, de mogelijkheid hebt om een duurzamere keuze te maken. Vooral wanneer je out-of-the-box denkt!